1. Начало
  2. Видеа
  3. Растениевъдство
  4. Конкурентоспособност от градината до щанда – как?

Конкурентоспособност от градината до щанда – как?

Отговорите даде четвъртият ежегоден форум Интелифреш 4.0

Сектор „Плодове и зеленчуци“ от години е в графата „чувствителни сектори“. Ключ към неговото успешно развитие е кооперирането. Това е и полезният опит, който споделиха партньорите на форума „От градината до щанда“ - от Нидерландската бизнес мисия. У нас става дума за адекватни политики към сектор „Плодове и зеленчуци“ - с пазарна ориентация. 
 
Ключ към неговото успешно развитие е кооперирането. Това е и полезният опит, който споделят холандските партньори – над 90% от фермерите в кралство Нидерландия са в кооперативи. У нас не можем да се похвалим с достатъчен брой регистрирани групи и организации на производители.
„Българските политици от последните 15 години са длъжници на производителите“, заяви пред журналисти служебният заместник-министър на земеделието Тодор Джиков, който откри форума.
„Сектор „Плодове и зеленчуци“ е важен, защото генерира заетост и не на последно място – помага срещу обезлюдяването на селата“, припомни той. Затова в следващия програмен период са предвидени интервенции, които да оказват адекватна подкрепа към производителите на плодове и зеленчуци, каза още Тодор Джиков.
На кризите трябва се погледне от необичаен ъгъл, убеден е анализаторът Николай Вълканов, управител на фондация ИнтелиАгро, организатор и домакин на форума InteliFresh 4.0 .
„Кризата винаги е и възможност. Със сигурност някои стопанства ще излязат от бизнеса или временно ще спрат производството – това виждаме като тенденция и в Европа, особено онези, които са силно енергийно зависими и наемат голям брой работна ръка. Това обаче ще отвори възможности пред онези, които са по-упорити и които искат да се развиват, въпреки трудностите“, казва Николай Вълканов.
Всички участници във форума са доволни – тръгват си с нови бизнес контакти, задълбочени бизнес анализи и още полезна информация. 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.