1. Начало
  2. Видеа
  3. Растениевъдство
  4. Красимир Кумчев за новото ръководство на земеделското министерство: Не съм оптимист

Красимир Кумчев за новото ръководство на земеделското министерство: Не съм оптимист

Цветан Цеков: Времето ще покаже дали са подменени или са хора с реформаторски дух

„Политиката, която ще следваме, е на пълна прозрачност.” Това заяви министърът на земеделието д-р Иван Иванов при представянето на приоритетите на Министерство на земеделието в работата си пред ресорната комисия на Народното събрание. 
Не закъсняха коментарите и препоръките на водещи земеделци. Според Людмил Работов, заместник-председател на НАЗ, управляващите бързо трябва да решат проблема с таваните на директните плащания. 
„За мен е важно „да се вземе под внимание анализа на аграрното министерство за стопанствата, като структура, по отношение на таваните на плащания. Става въпрос за 100 00 евро. Добре е да има ограничаване, но според мен и НАЗ трябва да се приспаднат разходите за заплати и то реалните разходи. Всяко стопанство, предвид и инфлацията, няма да може да генерира печалба. Така че, новото ръководство на министерството трябва да работи в тази посока“, коментира Работов. 
 
„Не съм оптимист от гледна точка на това, че в политическия кабинет на Министерството на земеделието няма нито един човек, който да разбира от материята, каза Красимир Кумчев, земеделски производител, експерт и консултант. - Най-вероятно са много добри специалисти в своята област, но да ръководиш толкова труден отрасъл, най-нормалното нещо беше да има агрономи, ветеринарни лекари, въобще хора, които разбират от селско стопанство. Как биха реагирали, например, лекарите, ако назначат мен за министър на здравеопазването. Това е абсурд. Но така са решили. Да видим какво ще излезе.“ 
„Това е може би първото ръководство на земеделското министерство, в което участват хора, които никой не познава, особено в браншовите среди или пък като експерти, но понякога нестандартният подход може да доведе до положително развитие. Имам предвид, че тези хора не са обременени. Да се надяваме, че нямат взаимовръзка с лобитата, които до момента са проваляли цялата визия на българското земеделие“, заяви биопроизводителят Цветан Цеков. По думите му наистина трябва да има промяна на целия подход и да се върви към едни сериозни реформи. „Времето ще покаже какви са, кои са. Дали са пременени, подменени или са хора, които имат реформаторски дух.“

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.