1. Начало
  2. Видеа
  3. Растениевъдство
  4. Михаил Драганчук, Но-Тилър: Безорното земеделие е с висока икономическа ефективност

Михаил Драганчук, Но-Тилър: Безорното земеделие е с висока икономическа ефективност

В България има стопанства, които са на световно ниво в прилагането на Но-тил технологията

Михаил Драганчук е Но-тилър с 15-годишен опит. И въпреки това дава висока оценка на българските си колеги. Според него икономическата ефективност е основната причина все повече български фермери да се насочват към технологията Но-Тил.
 
„В технологията фермерите виждат възможност да намалят разходите и да са конкурентни. Затова, когато при тях икономическите показатели се подобряват, те имат време да фокусират вниманието си върху почвата. Минималната задача, която си дават фермерите, е да съхранят почвения ресурс, а после много по-голямата задача е да увеличат плодородието. 
Посетих много стопанства в различни климатични зони, запознах се с успехите и проблемите на стопаните, а аз им разказах защо един път с Но-тил се получават нещата, друг път защо резултатите не са успешни. Срещнах се и с хора, които тепърва се запознават с безорната технология и събират информация, запознах се с фермери, които правят първите си стъпки и най-важното с онези, които прилагат Но-Тил на най-високо световно ниво“, сподели украинският земеделец. 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.