1. Начало
  2. Видеа
  3. Растениевъдство
  4. Петьо Христов: Скъпите торове не са проблем, когато цената на зърното е висока

Петьо Христов: Скъпите торове не са проблем, когато цената на зърното е висока

Трябва да се оптимизират торовите норми и да се залага на биостимулатори

Във време на криза инвестициите са в дълготрайни материални активи. А цената на земеделската земя скочи няколко пъти в сравнение с миналата година. Почти няма свободни парцели. Ако някой продава, то е за да освободи свеж паричен ресурс за нещо по-доходоносно, коментира Петьо Христов. С около 30-40 % се е вдигнала цената на земеделската земя в някои населени места от Северна България, сподели земеделецът. 
 
Освен високата цената на земята, огромен проблем за земеделието е напояването. В района, в който работи Петьо Христов, поливната инфраструктура в голяма си част е запазена, но цената на водата е висока.
 
През тази и следващите кампании земеделците са изправени пред огромното предизвикателство на лавинообразно нарастващите разходи. Торовете гонят няколко кратно увеличение на цените. И ако мнозина от зърнопроизводителите планират да намалят интензитета на подхранване на културите, то производителят от плевенското село Ракита твърдо е решил да спази нормите. 
 
А професионалистите милеят за земята и с всички сили се стремят да прилагат екологосъобразни методи. Петьо Христов практикува на част от площите си технологията Но тил. Така изпълнява много от препоръките, залегнали в Зелената сделка.
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.