1. Начало
  2. Видеа
  3. Растениевъдство
  4. Защо българските винари не се сдружават, за да промотират винения туризъм

Защо българските винари не се сдружават, за да промотират винения туризъм

Българските изби са пълни, внасят се евтини чужди вина

Лозарският бранш е обречен на гибел. Хората изкореняват лозя и продават масивите си, за да поддържат баланс, призна Георги Младенов, чието стопанство се намира в района на Тутракан. 
Тероарът около Тутракан е подходящ за производството на бели вина. В този сегмент работи стопанството на Георги Младенов. Отглеждат типично български сортове - Димят и Тамянка. Виното е хубаво - свежо и деликатно. Но вместо да го представи на чуждия пазар, то залежава в избите ни, оплаква се лозарят. Според него изложенията са тези платформи, които могат да извадят от анонимност малките бутикови винарни, държавата обаче не финансира подобни събития, коментира Георги Младенов.
Той се оплака, че едвам смогват да плащат заплатите на работниците. Ако не поддържат целогодишно определения брой от 30 души, за следващата кампания няма да имат работна ръка. 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.