1. Начало
  2. Новини
  3. Растениевъдство
  4. Национално сдружение на българските лозари организира протест

Национално сдружение на българските лозари организира протест

България е последна в ЕС по субсидиране на лозарството

От „Национално сдружение на българските лозари“ заявяват в писмо изпртатено до медиите, че техни членове от цялата страна ще изразят чрез протест своите искания пред Министерство на земеделието, гр. София. Мероприятието ще се състои на 24.03.2022 г. (четвъртък) и ще продължи два часа, от 12:00 ч. до 14:00 ч.

Целта на мероприятието е настояване към управляващите в лицето на МЗм и НС да обърнат внимание на лозарския сектор у нас, който през последните години преживява един от най-тежките си периоди.

 В писмото се казва:

За разлика от други сектори ние не получаваме подпомагане нито за торове, нито за препарати за растителна защита. След редица срещи между представители на нашето сдружение и лица от МЗм ни бе обещано финансова помощ през 2022 г. в размер на 30 млн. лв. за винени лозя и 2.5 млн. лв. за десертни лозя, което обещание не бе спазено.

Отново бихме искали да припомним, че България е последна в ЕС по субсидиране на лозарството с 13.50 евро/декар годишно. В останалите страни в ЕС субсидиите достигат 200-300 евро/декар годишно. Това поставя българските лозари в крайно неконкурентно положение, имайки предвид един от основните принципи на ЕС за свободно движение на стоки и услуги.

Бидейки най-голямата браншова организация в лозарския сектор у нас, имаме отговорността и задължението да защитаваме интересите на нашите членове и всеки лозар в страната.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.