Всяка година Синджента инвестира 1.7 млрд. долара в научно-изследователска дейност за едно още по-успешно производство

Ерик Фиъруалд, главен изпълнителен директор на Синджента Груп: Добрите агрономически практики в съчетание със съвременна селекция семена, иновативни ПРЗ, торове и биологични продукти, заедно с дигитални решения, могат да доведат до резултатите, които искаме

Годишна конференция, посветена на съживяването на хранителната система, стана част от онлайн Форум за бъдещето на земеделието. Участие взеха представители на бизнеса и търговията, земеделието, политиката, администрацията, Световната здравна организация, банковия сектор, неправителствени организации и природозащитници от цял свят.

Във фокуса на дискусиите бяха теми като устойчивост на хранителната система, климатичните промени, предизвикателствата и заплахите в глобален мащаб.

Катерин Бертини от Чикагския съвет по глобални въпроси очерта огромните предизвикателства пред човечеството: промените в климата, глада, бедността, миграцията, пандемията.

Иновациите са пътят към решаването на световните предизвикателства, сподели Ерик Фиъруалд, главен изпълнителен директор на Синджента Груп и председател на Фондация за устойчиво земеделие.

„Всички ние - частните компании, заедно с правителствата и неправителствените организации помагаме на фермерите и всички ние имаме много важна роля за решаването на проблемите в земеделието.
Хранителната система трябва да бъде така адаптирана, за да е сигурно, че ще има достатъчно храна за всеки човек въпреки климатичните промени. И тези промени не са бъдеща заплаха, а настояща – вече виждаме рекордни температури, суша, наводнения, бури, градушки. И освен това – поява на нови неприятели.
Ще ви дам примери – през септември 2019 г. посетих Нидерландия. Един фермер Томас ми сподели, че има неприятел, който преди това не се е появявал по доматите. Оказа се, че това е Доматения молец - Tuta absoluta, познат в Централна Америка, който никога не се беше появявал в Нидерландия. Сега с глобалното затопляне този неприятел се придвижва все повече и повече на север.
Друг пример – поява на нов неприятел по царевицата, който се разпространява от 2 години. Говорих с фермер от САЩ, който ми разказа за невиждана суша в западните щати, която е предизвикала рекордни горски пожари. Австралия, която страдаше от суша, сега има наводнения. Виждате с какво се сблъскват фермерите. Това е реална заплаха за тях и за глобалното осигуряване на храна, което допълнително беше засегнато от пандемията.
От друга страна, земеделието причинява 12 процента от парниковите емисии. Това трябва да бъде намалено поне с 50 процента до 2030 година, за да се постигат целите на парижкото споразумение за климата.
През последните 60 години революция в земеделието беше постигната чрез иновации в семена, торове и препарати. От 1960 г. производството на храна беше утроено. Днес земеделието вече има избора да стане нетен секвестатор на въглерод.“

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.