1. Начало
  2. Видеа
  3. Растителна защита
  4. Високо ниво за защита на лозята в стопанството в с. Устина – без следа от болести въпреки обилните валежи

Високо ниво за защита на лозята в стопанството в с. Устина – без следа от болести въпреки обилните валежи

Пропуските в растителната защита могат да намалят добива от 70-80 дори и до 100%

„Тази година имаме благоприятни условия за развитието на почти всички болести по лозата. Но на този масив със сорт Димят в землището на село Устина растителната защита е изведена на ниво. Нямаме дори една следа от болест“, коментира Евгений Динев, продуктов мениджър на UPL за България. Добрата растителна защита винаги стои в основата на добива. 
 
През 2021 година UPL представи в България пет нови фунгицида в лозя. 
 
Първият нов продукт е чист алуминиев фозетил - Оптикс дисперс, а вторият Оптикс Р - комбинация на алуминиев фозетил и мед. Използван е в регистрираната доза от 500 г/ дка за борба срещу обикновената мана. Първото пръскане с Оптикс Р го направихме преди началото на цъфтеж, посочи Запрян Димитров, търговски представител на UPL за района на Южна България.
Тези два продукта са с патентована формулация, наречена Дисперс. Тя се предлага само от UPL и представлява изключително изравнени частици в самия продукт, които се разпределят равномерно върху листата и много по-лесно се усвояват. Имат дълго действие поради това, че трудно се измиват.
 
Друг нов продукт е Спирокс Д - спироксамин в комбинация с дифеноконазол. Приложен е в доза 50 мл/дка за борба с брашнеста мана и черно гниене. Продуктът е използван във фаза наедряване на зърното.
 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.