1. Начало
  2. Новини
  3. Растителна защита
  4. Високо ниво за защита на лозята в стопанството в с. Устина – без следа от болести въпреки обилните валежи

Високо ниво за защита на лозята в стопанството в с. Устина – без следа от болести въпреки обилните валежи

Пропуските в растителната защита могат да намалят добива от 70-80 дори и до 100%

„Тази година имаме благоприятни условия за развитието на почти всички болести по лозата. Но на този масив със сорт Димят в землището на село Устина растителната защита е изведена на ниво. Нямаме дори една следа от болест“, коментира Евгений Динев, продуктов мениджър на UPL за България. Добрата растителна защита винаги стои в основата на добива. Когато растителната защита бъде грешно изведена и има пропуски, може да намали добива от 70-80 дори и до 100%, каза още специалистът.

Евгений Динев

Евгений Динев, продуктов мениджър на UPL за България

„В този лозов масив стопанисваме 500 дка лозя, от които 70/30 е съотношението в полза на белите сортове. Отглеждаме общо 13 сорта. От белите сортове отглеждаме Алиготе, Шардоне, Симеон, Коломбар, Совиньон блан, Димят. От червените отглеждаме Мерло, Каберне совиньон, Каберне фран, Рубин и Мавруд“, посочи Николай Траянов, главен агроном на лозовите масиви на Домейн Юстина.

Николай Траянов

Николай Траянов, главен агроном на лозовите масиви на Домейн Юстина

През 2021 година UPL представи в България пет нови фунгицида в лозя. „Това ни направи една от водещите компании в растителната защита и опазването на лозята, като сме концентрирани не само в конвенционалната химическа защита, също така имаме и биологични продукти.“

Иновативни решения в лозя

Първият нов продукт е чист алуминиев фозетил - Оптикс дисперс, а вторият Оптикс Р - комбинация на алуминиев фозетил и мед. Използван е в регистрираната доза от 500 г/ дка за борба срещу обикновената мана. Първото пръскане с Оптикс Р го направихме преди началото на цъфтеж, посочи Запрян Димитров, търговски представител на UPL за района на Южна България.

Тези два продукта са с патентована формулация, наречена Дисперс. Тя се предлага само от UPL и представлява изключително изравнени частици в самия продукт, които се разпределят равномерно върху листата и много по-лесно се усвояват. Имат дълго действие поради това, че трудно се измиват.

Друг нов продукт е Спирокс Д - спироксамин в комбинация с дифеноконазол. Приложен е в доза 50 мл/дка за борба с брашнеста мана и черно гниене. Продуктът е използван във фаза наедряване на зърното.

„Тук изведохме опити с новите продукти на по-малки площи и резултатът, който виждаме, е абсолютно задоволителен особено с оглед на тежките условия и честите превалявания, които имахме тази година. Нямаме никакви проблеми с болести. Всичко абсолютно е безкомпромисно.“

Продуктите на UPL са си свършили работата чудесно. Не можете да намерите следи нито от обикновена мана, нито от брашнеста мана, нито от черно гниене. За първи път работим с продуктите на UPL. Резултатът е налице. Добрата растителна защита влияе на 100% на добива“, каза още агрономът на стопанството.

„Това, което наблюдавам, като резултат, абсолютно ме удовлетворява. Още веднъж UPL показа, че няма компромис в качеството, ефикасността на продуктите е на първо място и грижата за продукцията, разбира се.“

 За първи път тази година UPL пусна на пазара течна Сяра с име Микротиол. Концентрацията е 825 г/литър. „Страхотно разпределение по листа и много дълготраен ефект, както в лозя, така и в други култури. До 40% по-ефикасен в сравнение с гранулираните формулации. В смес с други продукти за растителна защита действа като подобрител и предпазва от измиване. Чудесна смесимост и много добър ефект“, посочи Евгений Динев.

За биологични култури

Поливерзум на UPL е на база биологично активно вещество, а това е хищната гъба Питиум олигандрум, която се храни с други гъби от различни видове, но в България основното приложение е при борбата със сивото гниене. Продуктът е регистриран както в лозя, така и в други култури. Без карантина и без остатъци.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.