1. Начало
  2. Видеа
  3. Селекция
  4. Рапичните хибриди на Пионер – селекция от ново поколение

Рапичните хибриди на Пионер – селекция от ново поколение

Семенарската компания представи продуктовата си листа на семинар край Стара Загора

Богатата реколта се залага още със сеитбата на качествени семена. Затова фирма Пионер Семена България е една от най-предпочитаните семенарски компании у нас. На семинар, провел се в луксозен спа-хотел в Старозагорски минерални бани, фирмата представи своите хибриди рапица и технологиите за тяхното отглеждане. Презентацията изнесе продуктовият мениджър Иван Костадинов. „За стопанската 2015/2016 година имаме два акцента. На първо място, това е хибридът РХ113 с допълнителен ген за устойчивост на фома Rlm-7. Узряването му е много равномерно, при което имаме минимални загуби на добива от зърно и жътвата приключва без разпиляване. Това пък създава по-малко проблеми със самосевките през следващата година.

Вторият основен момент е, че новото поколение хибриди като високостъбления РТ225 и РТ240CL, който е по Clearfield® технологията, са с максимална устойчивост на разпукване на шушулките. От първия бяха получени добиви от 526 кг/дка, а от втория – 350-370 кг/дка. Това са първи жътви, така че очакваме още по-високи добиви.

Нискостъблените хибриди от продуктовата линия MAXIMUS®, която е уникална, създадена от Пионер, предлага бързо и безпроблемно прибиране на рапицата без загуби. Нейно допълнително предимство е задържането на вегетационния връх под почвената повърхност през есента и възможността за ранна сеитба. Ползването на нискостъблени хибриди гарантира, че няма да има прерастване на растенията през есента, няма да има намаляване на студоустойчивостта и рапицата ще презимува нормално, без загуби на растения напролет. Посевът ще е нормално гарниран, с оптимално развити растения. Хибридите РХ113, PR44D06 и РХ104 показаха, че това е практически възможно и приложимо и първите резултати, които получихме от тях, са в диапазона от 380 до 420 кг/дка.“

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.