1. Начало
  2. Видеа
  3. Земеделска техника
  4. С какво Shelbourne превъзхожда всички други хедери на пазара?

С какво Shelbourne превъзхожда всички други хедери на пазара?

Как се прави Но-Тил жътва?

Жътва на Но-Тил поле със стрипер хедера Shelbourne в стопанството на Александър Китев. На 26 юли 2023 г. беше последният ден за прибирането на пшеницата от полетата на Но-тилъра. 
 

Как работи Shelbourne?

 
Навеждайки стеблата напред, те застават едно върху друго и формират стена от стебла. Палците, които са със специален профил, се впиват в стеблата като гребен, прибирайки само зърното от класа, обясни Китев и разкри предимствата:
 

„Не ни интересува колко влажна е сламата. Можем да влезем по-рано сутрин и да продължим да жънем до късно вечер. Единственото нещо, което ни интересува, е влагата на зърното. Ако влагата на зърното ни устройва, влизаме и започваме да жънем. Оттам нататък сламата дали е влажна, или зелена, по никакъв начин не променя влажността на зърното. Така че, веднъж имаме два пъти по-бърза жътва поради факта, че в комбайна не влиза слама и второто е, че можем да започнем доста по-рано и да продължим до късно вечер. Другият плюс е, че като превалява, ние можем да влезем ден-ден и половина по-рано да прибираме.“ 

 
Вече трета година хедерите Shelbourne са оборудвани с копираща система, която е изключително удобна, когато има полета с променлив релеф. 
Още един от множеството плюсове на стрипер хедерите Shelbourne е това, че заради преваляванията тази година имаше вторично заплевеляване. След минаването на комбайна почти 99 процента от зелената маса на плевелите е останала на полето. Не е влязла в комбайна. Не е минала през ротора и през барабана. Не е влязла в бункера. Не е вдигнала влажността на зърното. 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.