1. Начало
  2. Видеа
  3. Животновъдство
  4. През март се извършва ваксинацията срещу син език

През март се извършва ваксинацията срещу син език

Центърът за оценка на риска даде предписание за поголовна ваксинация и срещу заразния нодуларен дерматит по едрите преживни животни

По официални данни в Европа общо за миналата година случаите на син език са били 1042-ва. Най-засегнати от него са Гърция и Македония. У нас тази година се предвижда профилактично да бъдат ваксинирани близо 2 млн. и 200 хил. животни.
 
Синият език е вирусно заболяване по домашните и дивите преживни животни (говеда, овце, кози, биволи, сърни и елени). Предава се само чрез кръвосмучещи насекоми, които преди това са хапали друго заразено преживно животно. Не може да се осъществи заразяване с храна, вода и по въздух. Месото, млякото, труповете на умрелите животни и транспортните средства не са фактор за разпространението на болестта син език.
Най-подходящото време за започване на ваксинацията за син език при домашните дребни преживни животни в Южна България е началото на март, а за Северна – втората половина на март, по препоръка на Центъра за оценка на риска по хранителната верига. Според разчетите ваксинацията трябва да приключи най-късно преди поява на първите вектори.
 
Центърът за оценка на риска даде предписание за поголовна ваксинация и срещу заразния нодуларен дерматит по едрите преживни животни. Предаването и разпространението на болестта става чрез комари, мухи и други насекоми и кърлежи, а също така и чрез директен контакт между здрави и болни животни. Контаминирани с вируса фуражи, водопои, оборудване, превозни средства и постеля, също могат да бъдат източник на инфекция. За разлика от синия език спектърът на векторите при нодуларния дерматит е по-висок.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.