През март се извършва ваксинацията срещу син език

Центърът за оценка на риска даде предписание за поголовна ваксинация и срещу заразния нодуларен дерматит по едрите преживни животни

По официални данни в Европа общо за миналата година случаите на син език са били 1042-ва. Най-засегнати от него са Гърция и Македония. У нас тази година се предвижда профилактично да бъдат ваксинирани близо 2 млн. и 200 хил. животни.
 
Синият език е вирусно заболяване по домашните и дивите преживни животни (говеда, овце, кози, биволи, сърни и елени). Предава се само чрез кръвосмучещи насекоми, които преди това са хапали друго заразено преживно животно. Не може да се осъществи заразяване с храна, вода и по въздух. Месото, млякото, труповете на умрелите животни и транспортните средства не са фактор за разпространението на болестта син език.
Най-подходящото време за започване на ваксинацията за син език при домашните дребни преживни животни в Южна България е началото на март, а за Северна – втората половина на март, по препоръка на Центъра за оценка на риска по хранителната верига. Според разчетите ваксинацията трябва да приключи най-късно преди поява на първите вектори.
 
Центърът за оценка на риска даде предписание за поголовна ваксинация и срещу заразния нодуларен дерматит по едрите преживни животни. Предаването и разпространението на болестта става чрез комари, мухи и други насекоми и кърлежи, а също така и чрез директен контакт между здрави и болни животни. Контаминирани с вируса фуражи, водопои, оборудване, превозни средства и постеля, също могат да бъдат източник на инфекция. За разлика от синия език спектърът на векторите при нодуларния дерматит е по-висок.
Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.