Получавам de minimis за 1100 овце, колкото тези с 500 животни

Снимка:

Здравко Узунов, овцевъд в с. Езерово, община Първомай

- Г-н Узунов, в качеството си на едър овцевъд и предприемач, приел домакинството на втората от срещите семинари, организирани от НОА, как оценявате техния смисъл, диалог и хоризонт?

- По принцип диалог има. Много от изречените от нас неща са чути и погледнати след това. За други обаче изглежда бабите са много, а децата – хилави. Лошото е, че хора, които гледат по 50-100 овце, решават съдбата и на такива и като мен, които гледат над 1000 животни.

- А такива едри овцевъди у нас не се ли броят на пръсти?

- Освен че се броят на пръсти, те ще изчезнат. Не е реално аз да гледам 1100 овце и 180 кози и да вземам субсидия колкото тези, които я получават за 500 овце. Говоря за новия de minimis, при който максималният брой за подпомагане е 500 броя овце-майки и/или кози-майки. За какво аз трябва да плащам всеки месец по 2 000 лева осигуровки, да се занимавам целогодишно с чобани и с нерви и да си покривам тези разходи от другия ми бизнес, за да гледам толкова много овце. Няма смисъл, след като трябва всички да получаваме еднакво. Според мен тези, които отглеждат повече животни, трябва да бъдат поощрявани повече, отколкото другите, които си ги гледат за удоволствие.

- В кой регион е фермата Ви?

- Аз съм хасковлия и гледам животните си в с. Езерово, община Първомай, на 35 км от Хасково. Там преди 11 години намерих подходяща база. Районът е благоприятен за това – има пасища и всичко необходимо, като изключим ужасните жеги това лято. Преди години там са се отглеждали над 7 000 животни, но всичко произведено отсъществуващата тогава кооперация е отивало за тяхното изхранване. В момента освен мен, там има само още едно момче, което гледа 150 животни. Много е по-трудно да гледаш 1000 животни, отколкото 20 000 декара земя. През зимата зърнопроизводителите нямат никаква работа, защото трябва за засеят, ожънат и приберат реколтата. При нас няма лято, няма зима, всеки ден е работен ден.

- От 1000 животни колко би могъл да получиш за година от субсидията на глава животно?

- До 100 000 лв. максимум бих могъл да получа, а от догодина няма и да стане. Половината от овцевъдите в региона с по 100 животни ги продават и някои вече са ги разпродали. От 100-200 овце няма как да спечелиш. По-добре да те наемат на заплата за 1000 лв. месечно, отколкото да гледаш целогодишно животни, на които ставаш просто роб.

- Стига да се намери работа за 1000 лева.

- Има вече такива, които плащат такива суми. Това са хора, които държат на бизнеса си. Аз съм един от тях.

- Пояснете детайлите на тази аритметика за подпомагане в овцевъдството у нас, с която не сте съгласен, на тези, от които зависят нейните сметки?

- Ето от днес, 11.10.2016 г., се заявяват помощи за de minimis (Бел. ред.: държавна помощ, съгласно Регламент (ЕС) 1408/2013. Минималният de minimis се предоставя на регистрирани по Наредба 3 от 1999 г. стопани, отглеждащи крави и/или юници, и/или биволици, и/или малакини, овце-майки и/или кози майки. На него подлежат тези, които са заявили животни по поне една от схемите за обвързано с производството подпомагане или по схемата за преходна национална помощ за овце-майки или кози-майки за Кампания 2016). Аз лично с този de minimis не зная какво става, защото това, което трябваше да получа по него, от две години на практика не съм го взел (Бел. Ред.: интервюто е от 11 октомври т.г.). Максималният брой за подпомагане е 500 броя овце-майки и/или кози-майки, а не за всички. И като си направя сметка, излиза, че тези пари, които ще взема, ще ми стигнат да заплатя единствено осигуровките за два месеца. А всичко останало – храна на животните, заплати, са все разходи, които трябва да бъдат покрити. Някой трябва да отговори на въпроса защо се слага този таван за подпомагане до 500 животни. И миналата година ни орязаха по същия начин.

- Имате ли животни под селекционен контрол, за които подпомагането е по-високо?

- Имам такива и са много повече от 300. Броят им в стадото ми е 800, с новите догодина отново ще бъдат 1100, но няма смисъл. За 300 от тях дават по 85-86 лева, а от там нагоре се вземат пак по 60 и няколко лева и ще ги намаляват. Отново казвам – няма смисъл, по-добре е да гледам по-малък брой овце. Не искам да правя маневри да разделям стопанството на две, на три. Явно решението трябва да бъде – свалям ги на 300 животни и това е. Няма да гледам повече толкова голямо стадо. Правя го 11 години, но търпя загуби. Няма как да остана без животни, защото имам любов към тях. Просто ще си оставя едно малко стадо.

- Каква трябва да е рентабилната бройка овце в едно стадо?

- По моите разчети и това, което съм го планувал, - да си разширявам базата и да гледам овцете на вътрешно хранене или с електропастири, рентабилното е да гледаш над 1000 животни, не 300. И за мен този таван на броя животни за подпомагане е абсолютно несправедлив. Смятам, че то трябва да се прави на база производство, на база продадени мляко и агнета, на база бройки животни. Не може един да гледа 20-30, друг - 50 животни и те да вземат същите субсидии, колкото аз, който гледам 1100. Много по-трудно е да произвеждаш от едно голямо стадо, защото изисква наемане на повече хора и коства големи разходи.

- Удовлетворява ли промяната в обвързаната подкрепа, която вече ще се дава след представяне на документи, доказващи реализация на продукция?

- Лично аз съм за това. Продавам суровината от животните на прекупвачи, на мандри. Тази година цената на суровото овче мляко беше 1,30 лв. на литър.

- Удовлетворява ли Ви тази стойност?

- В интерес на истината - не, но спрямо това, което плащат на краварите, съм доволен. Удовлетворението ми е и от това, че моите животни от породите Лакон, Асаф и кръстоски, са селектирани и ми дават добро мляко.

- Наблюдава ли се стриктно селекционната работа в стадото Ви, като член на Национална Асоциация за Развъждане на Синтетична Популация Българска Млечна?

- Наблюдава се, но най-големият наблюдател съм самият аз. Още преди да влязат в действие тези селекционни контроли, съм си ги правил сам от 2006 г. насам и резултатът ми е много голям. Нямам зооинженерно образование, но много съм чел, много съм учил по въпроса и най-вече изпитвам огромна любов към животните.

- Практиката ти обаче не показва ли, че е невъзможно да развиваш ефективно и печелившо овцевъдство, ако нямаш друг помощен бизнес?

- Като сметнете, че в овцевъдството има едни 5 месеца сухостойни, без никакви приходи, ако нямаш откъде другаде да си помагаш, ако нямаш достатъчно субсидии да изкараш зимния период, просто овцевъдството е невъзможно да съществува.

- Тоест, то не може да бъде основен бизнес за един предприемач.

- Спрямо сегашната ситуация, в която се намираме, е точно така.

- Кога и с колко овце започнахте бизнеса в овцевъдството?

- Влязох в него през 2005 г. с 500 животни. Можех и по-рано да достигна сегашната бройка от 1100 овце, но аз съм ги селектирал. Не зная доколко ми помага членството в една от развъдните асоциации на Българска млечна, но благодарение на него получавам субсидиите си животните под селекционен контрол.

- Имате ли проблем с пасищата в региона за изхранването на животните?

- Имам. Допреди 2-3 години ги използваха хора, които нямаха едно животно. Сега пак ги използват близки до общини и т.н. и в един момент преди 2 години даже се отказах от тях. В момента не съм описал пасища, защото са останали такива, които е невъзможно да бъдат изчистени. Аз не мога да чистя баири за ливади. Там, където е моят район,пасищата са заети от един човек, който има между 150 и 200 овце и един кравар с 30 крави, които ги гледа в къщата си в селото. Там, където се намирам аз, терените с пасища са непосилни за почистване. От 4-5 години не съм заявявал пасища по простата причина, че през 2009 г. заради пасища, които бяха проверявани, с протокол, че всичко е нормално, през 2010г. или 2011 г. ми спряха 11 000 лв. субсидии. Осъдих ги, имам решение на Върховния административен съд, но не са ми върнали парите. Вместо да губя и други субсидии, в момента не описвам пасища. Тези, които са около мен, са много трудни за оправяне и ползване.

- Как успявате да изхраните животните?

- Успявам благодарение на това, че имам друг страничен бизнес - два ресторанта, които работят добре, а и цяло лято съм по тракторите и по кърищата и с косачките.

- НОА се опитва да изведе проблемите на подсектора на вниманието на ресорните институции. Възможно ли е това и върху какво трябва да акцентира?

- Да се обърне внимание на хората, които искат да гледат повече животни и да не обременяват овцевъдите, желаещи да развиват бази, с толкова много бумащина и документации. Просто да помагат. Когато лично аз исках да кандидатствам да мини мандра, вадих веднъж документи, но после ми искаха такива наново, което ме отказа от тази инвестиция. По-добре е да вложа собствени средства и да го направя без такива подробности и бумащина. Иначе за мен овцевъдството е една огромна любов към животните и производство на качествени суровини, постигнато с много труд и вложение на средства от другия ми бизнес. Много е трудно да намериш кадърни хора за работа. За да задържа някой да работи, му давам заплата от приблизително 1000 лева, плюс храна и осигуровки и всичко. Нормално е. Те не работят по 8 часа, а по 12-15 ч. на денонощие. Спрямо другите възнаграждения, които давам на работещите при мен на 8 часа, това възнаграждение е реално. У нас трудът на пастира е неоценен. Хората, които работят при мен като пастири, си заслужават тази заплата.

- Ще задържиш ли стадото от 1100 овце?

- Ако политиката спрямо големите овцевъди продължава така, замислям се дали да не оставя 2-3 човека и 200-300 овце. Ще ми бъде като спомен и ще ми е по-доходно. Имах намерение да правя обори за 2000 животни, да ги модернизирам, но на този етап съм на кантар и ако така продължават нещата, се отказвам от него.

- Защо говедовъдите у нас успяват с такива големи ферми, а овцевъдите не могат?

- Говедовъдството е такъв отрасъл, който целогодишно има някакви приходи. Млякото там е целогодишно, за разлика от това при овцете. За да стане така, пак трябват много инвестиции и е много трудно. За да се доят целогодишно овце, трябва да се гледат на вътрешно хранене, но то е обвързано със земи, с техники. Големите арендатори при нас всичко са взели и няма как да се преборим с тях – нито като плащаме по-голяма рента, защото са обвързали земите с няколкогодишни договори напред и просто е невъзможно дори и 500 дка земя да наемем и обработваме, с цел вътрешно хранене и гледане на овцете. На тази бройка овце, които аз стопанисвам, трябва да имам най-малко 2000 дка земя, за да мога да ги гледам целогодишно на вътрешно хранене. В овцевъдството невинаги си сигурен, че ще си върнеш и ще спечелиш от вложеното, а и това е жива стока. Лично на мен едно животно, за да стане майка, ми струва минимум 400 лева и в един момент, като при синия език, когато имахме загуби, за него ще ми платят 150 лева. И, ако това се случи за 1000 животни, смятайте накъде отива загубата.

- Колко животни изгубихте при последната зараза със синия език?

- Над 150.

Интервю на Мариела Илиева

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.