1. Начало
  2. Интервюта
  3. Институции
  4. Симеон Караколев: Има пари в бюджета за „украинската помощ“, въпрос на време е да ги получим

Симеон Караколев: Има пари в бюджета за „украинската помощ“, въпрос на време е да ги получим

Фермерите не обичат да ги лъжат, казва съпредседателят на НОКА

 

Г-н Караколев, какво се случва с т.нар. „украинска помощ“, ще има ли затруднения при изплащането й?

Има разминавания в това, което имаме като информация, в това, което видяхме и като указания, и съответно алармирахме членовете на НОКА и информирахме МЗХ, че съгласно споразумението всички животновъди, в частност овцевъди, трябва да получат в първия прием същите ставки, които са получили през 2023 г. Това не се оказа точно така, защото за собствениците на автохтонни породи животни тази ставка е намалена с около 7 лв., което е неприемливо. Сезирали сме МЗХ и ако това не може да се промени, ние ще настояваме за втори транш, при който тези суми да бъдат добавени, защото така се ощетяват собственицитена над 140 хил. животни.

Вие сложихте ли подписа си под меморандума?

Аз участвах в преговорите, в изготвянето на споразумението, част от БАК съм, която е подписала това споразумение.

Знаехте ли, че парите за помощта не са бюджетирани?

Ще обясня. В преговорите между двете страни, едната страна има компетентност до едно ниво, оттам насетне е компетентността на другата страна. Нашата компетентност беше да мотивираме, да доведем разговорите до определени параметри и ние го направихме. Оттам нататък никой от нас не знае кое е бюджетирано и кое не е. Администрацията преди да направи нотификацията в ЕК, би следвало да е показала наличния бюджет.

Да, в проекта за бюджет за 2024 г. на ДФ „Земеделие“ тези пари ги няма, но това беше ангажимент на всички участници в тази среща. Ние сме говорили с най-висшите представители на държавата – министър-председател, министър на земеделието, зам.-министър на финансите и директора на ДФ „Земеделие“. Извинявайте, но кой повече от тях би следвало да знае как и по какъв начин може да се структурира бюджета, за да има средства.

Имахте ли информация, че парите са налични?

Ние имахме информация, че тези пари ги има.

Кой даде тази информация?

Всички, които сложиха подписите си под споразумението.

Какви срокове заложихте за изплащане на средствата?

Нашето желание беше около 10-ти април, но молбата на изпълнителния директор на ДФЗ беше срокът да бъде удължен до 22 април.

БАК беше наречена, цитирам: „почти правителствена“, как ще коментирате?

БАК е доказала, че трябва да защитава интересите на своите членове, на земеделската общност в България. Аз мога да дам пример с такива организации, доказали се като правителствени, които размятат на ляво и на дясно какви ли не декларации и в подкрепа, забележете - на действащи политически лица. Нямам спомен БАК да е заставала с какъвто й да е документ за подкрепа на действащо политическо лице.

Когато подписахте споразумението, имаше ли натискане на „копче“, за да спрат протестите?

Искам да обясня целия процес на подписването на едно споразумение. Първо, когато започват протестите, на масата се слагат определени искания, съгласувани с управителните съвети на всички организации, участници в протестите. Съответно, когато се водят преговори, тези искания се обосновават, защитават се, мотивират се. Когато вече има конкретни договорки, те се съгласуват. Ако управителните съвети дадат положително становище, се преминава на етап подписване. Подписването на един такъв за нас важен документ не е резултат на наши лични желания, а на колективни органи.

Казвате, че има ги парите, над 250 млн. лв., какви са вариантите земеделците да изберат - инвестиционната европейска програма (ПРСР), Програма за морско дело и рибарство (ПМДР), или „украинската помощ“, някой може да остане без пари?

Веднага ще ви кажа – ако във вашия джоб има 5 банкноти по 10 лв. С едната плащате сметката в заведението. Коя точно от петте ще извадите - има ли значение. Въпросът е да извадите едната и да платите. Това се случва и с бюджета за помощта за Украйна.

Но, те ги няма.

Има ги, в джоба на държавата са. Затова обяснявам. Цялата земеделска общност трябва да знае, че тези пари ги има. Въпрос на счетоводни операции от страна на Министерството на финансите е. Земеделският сектор в България не се занимава с финансовите дела на държавата.

България е нотифицирала тези помощи пред ЕК и когато това стане, държавата казва: „Ние имаме този държавен ресурс и ще го дадем на фермерите“. Това, че някой не си е свършил работата по тази процедура, не е проблем на земеделския сектор. Ще стане проблем, ако не се спазят тези ангажименти.

Казахте, парите трябва да ги изплатят, иначе какво?

Фермерите не обичат да ги лъжат, лъгани са доста време, та ако не бъдат изплатени или няма официален отговор кога ще бъдат изплатени, мисля, че това ще взриви крехкия мир, който е в сектора.

Почувствахте ли се излъгани, обидени?

Леко излъгани относно ставките. Но, ние сме диалогични и знаем, че администрацията на втория транш ще коригира тази своя грешка и чувството за „прекараност“ да го няма. ЕК удължи регламента, в момента тече процедура и помощ заради войната в Украйна ще има вероятно и следващата година.

Министър Вътев още в началото, когато се заговори за целевата помощ, увери, че пари има, сега чуваме, че парите не са педвидени в бюджета. Кое е вярно?

Ние вярваме на всичко, което излезе като официална информация. Когато държавата разпише в лицето на нейния „връх“ на изпълнителната власт един документ и в него има ясно разписани срокове и параметри, ние вярваме на това. Знаем, че тези пари ще дойдат, от къде - не е наша работа.

Ако в уречения срок не бъдат изплатени парите, какво ще кажете на вашите членове? Дадохте надежда чрез споразумението.

Денят за изплащане на „украинската помощ“ е 22 април. Очакваме преди тази дата да имаме официален отговор на наше писмо, в което да бъдат упоменати ясно сроковете, ако все пак нещо се е случило и ние съответно ще изчакаме, ще проявим разбиране. Нормално е по такъв начин да се комуникира при такава сигуация. Защото това е форсмажор - изборите, които не сме предвидили при подписването на този документ.

Има ли притеснения на членове на НОКА, застрашени ли са от фалити?

В животновъдството ситуацията не е приятна. Има много причини, които довеждат фермерите до отказ, до фалит. Причините за това са много и не само финансови. Административната тежест е много голяма. Една голяма част от времето си животновъдите отделят да се готвят за проверки. Но, те не са адаптирани към такъв режим на работа. Те искат не да пишат документи, а да гледат животни, да произвеждат мляко или месо, но не и да са счетоводители, не искат да се занимават с бумащина. Това също отказва хората. Ако голямата административна тежест не се намали, стопанствата ще продължават да намаляват.

Интервю на Диана Александрова

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.