След намесата на ЕК неправомерно санкционирано дружество получи удържаната си субсидия за 2009 г.

Надя Попова - управител на "Макерман"

 „Макерман“ е смесено българо-италианско дружество със земеделско производство, което беше санкционирано за 2009 г. с повече 70 хиляди лв. заради попадане в така наречения „недопустим слой“. Парите бяха 100 % от субсидията на фирмата по СЕПП за 2009 година. ДФЗ удържа парите от субсидията за 2010 г. След оспорване на неправомерната,според управителката на „Макерман“ Надя Попова глоба, Висшият административен съд (ВАС) излезе с решение в полза на дружеството.

- Г-жо Попова, вече няколко пъти се чувахме с Вас и все по неприятни поводи. Последния път обаче споделихте, че имате и добра новина по казуса с наложената Ви глоба. Нека я споделим с нашите читатели, в името на обективността.

- Добрата новина е, че всички пари, които ни бяха удържани, постъпиха в сметката ни. Но в никакъв случай не искам да благодаря на Държавен фонд „Земеделие“ (ДФЗ), защото това са пари, които така или иначе ни принадлежат. Въпросът е защо трябва да се получават чрез съда? Там е проблемът. Още повече, че парите не постъпиха след определението от Върховния административен съд в България. Парите бяха преведени по сметката ни 4 дни след като получих отговор по моя въпрос от ЕК, в което ме известяваха, че започват проверка по случая.

- Защо потърсихте съдействие и от ЕК?

- Още преди да започна делата в съда се обърнах към Европейската комисия за съдействие, защото нашият ДФЗ работи като някаква бавноразвиваща се бабичка. С комисията поддържахме комуникация известно време, беше ми поискана допълнителна информация, моите актуални карти и снимки, които имам, а не тези, които са от програмата и по които са се преценявали нещата за този недопустим слой. И в крайна сметка, може би след 4 или 5 писма, с които ми искаха разни допълнителни неща, дойде отговор, че моите документи са заведени под еди-кой си номер, че започват проверка конкретно по моя случай. Аз ги бях помолила изрично, когато кореспондираме, всичко да се довежда и до знанието на ДФЗ. И предполагам, че когато получих въпросното писмо, най-вероятно са го получили и в ДФЗ. 4 дни по-късно ни бяха преведени парите, без каквото и да е уведомление за какво са тези пари, как се намират в сметката и т.н.

- Какво ви струваше всичко това от икономическа и морална гледна точка?

- От икономическа гледна точка всеки сам може да си обясни колко са ни стрували всички тези ходения от Плевен до София, защото нашите земи се намират в Плевенско. А трябваше да ходим в София по всеки един въпрос, или в МЗХ, или в ДФЗ. Като не говорим само за пътните разходи. Отделно от това никой не може да ни обезщети или да ни плати за нервите. Те си остават за наша сметка…

- Проблемът с наложените санкции засегна много земеделски производители. Това няма ли да се яви като силен демотивиращ фактор в бъдещата им работа?

- Предполагам, че да. Имайки предвид, че земеделски производители са и хора, които разполагат с някакви собствени земи от порядъка на 20-30 декара. Те също са земеделски производители. Но ако има да взима 1000 лв., такъв фермер буквално ще ги похарчи три пъти тези пари, за да достигне до това, до което стигнахме ние. Защото адвокатите са скъпо платени, особено способните. Малко са адвокатите, които могат въобще да се ангажират точно със земеделските въпроси. Това са неща, нови за България. А да не говорим, че свързването и кореспонденцията с Европейските институции опира и до преводи. Съгласете се, че не всички земеделски производители говорят пет езика. С ЕК не можеш да контактуваш на български език, за съжаление. Дори и да пращаш жалба, молба или друго нещо на български език, да – отговарят ти, но винаги на английски език.

- Имахте проблем и с агроекологичните плащания. Там има ли развитие по въпроса?

- Проблемът ни с агроекологичните плащания все още няма никакво развитие. Даже все още няма насрочено дело, защото ДФЗ задържа доста дълго документите и искът влезе в съда по-късно.

Коментари (0)
Няма коментари.

Добави коментар