1. Начало
  2. Интервюта
  3. Пчеларство
  4. Нужна е смяна на философията към пчеларството

Нужна е смяна на философията към пчеларството

Илия Цонев, зам.-председател на Конфедерацията на българските пчелари

- Г-н Цонев, защо е необходима нова гледна точка към пчеларството?

- На земята има над 150 хиляди вида растения и над 80% от тях се опрашват от насекоми, основно – от пчелите. Пчелите обаче днес умират. Защото не се хранят пълноценно. Каква е картината днес – хиляди декари с монокултурно земеделие. С модерната агрохимия, която е част от индустриалното земеделие, дори плевели няма, а те също са храна за пчелите. Затова е крайно време на пчелите да се погледне като на основни опрашители и на жизненоважен фактор за човек, а не като на „производители“ на мед.

- Кой е виновен за тази картина?


- Бих критикувал политиката първо на европейско ниво. Защото чрез големите субсидии тя стимулира развитието на едрото, монокултурно земеделие, което унищожава пчелите. Масово се разораха пасищата, за да се увеличат декарите обработваема земеделска земя. Тъжна е днес картината – и за животните няма паша, и за пчелите няма храна. И всичко това – заради човешката алчност. Само че докъде ще се докараме – един дена като няма храна, пари ли ще ядем? Един индиански вожд при среща с президента Рузвелт е казал: Когато отсечете последното дърво и когато уловите последната риба, ще проумеете, че парите не могат да ви нахранят.

- Защо умират пчелите?

- Чуждестранните учени са установили около 60 причини за измирането на пчелите. Водещите са няколко, но нито една сама по себе си не може да бъде посочена като основна – обикновено причините са комплексни. Най-опасни за пчелите са пестицидите и по-точно тези от групата на неоникотиноидите. Те започват да се прилагат след 1990 година и тогава започват големите загуби за пчеларите. Опасна болест по пчелите е израелският паралич, за който се предполага, че е мутирала бактерия – след атомната бомба в Хирошима. Опасна е и нозема церана – нова болест, която навлиза у нас през последните години и все още не се контролира на държавно ниво или се премълчава за това опасно заболяване. 

- Как пчеларите у нас могат да реагират срещу измирането на пчелите от пръсканията по посевите?

- Никак. Пчеларите са абсолютно беззащитни. Защото първо не могат да докажат от какво са измрели пчелите. У нас няма акредитирана лаборатория, която да установи точната причина за смъртността в пчелина. Как тогава един пчелар да изправи един арендатор на съд, след като няма доказателства срещу него, които да издържат в съда?

Интервю на Анета Божидарова

Още по темата: във видеото

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.