1. Начало
  2. Интервюта
  3. Производство и преработка
  4. Искаме удължаване на срока за модернизация на фермите

Искаме удължаване на срока за модернизация на фермите

Николай Романов, председател на Регионалната асоциация на млекопроизводителите

- Г-н Романов, какво се случва? Броят на фермерите на стачките намалява - обезверихте ли се?

- Истина е, че миналата седимца нямаше много хора на протеста. От една страна, влизаме в активния сезон и имаме доста работа, а от друга - все повече се убеждаваме, че “стремежът” на правителството е да се бавят важните за нас решения във времето. За да имат ефект протестните ни действия, трябва да се съберем няколко хиляди души, да има ексцесии и така някой да ни чуе. На практика, обаче, и властимащите правят необходимото да ни разделят, да не сме единни, защото е по-лесно да ни лъжат и заблуждават.

- Вярно ли е, че около 65% от млякото се произвежда във ферми втора и трета категория? И какво се случва с фермите в Плевенско - ще успеете ли до края на годината да се справите с модернизацията?

- При сегашните правила трето положение няма - или трябва фермите да се модернизират, или да затворят. Да ни затворят означава, обаче, 400 000 семейства да останат без работа. Плюс хората, които са работници във фермите сега.
В момента нищо не се прави по фермите. И нищо не може да се направи. Причината е в това, че дори и разработените вече проекти, просто не се гледат от комисията. Замразени са. Знаете, че съм в комисията, но не от нас, членовете й, зависи дали ще има сесии и дали проектите ще се разглеждат. Тоест, каквото й да иска да направи оттук нататък един фермер, няма как това да стане. Да, ако е милионер и вложи парите си във фермата. Но тъй като не само милионери, а и богаташи сред фермерите няма - в пълна безизходица сме.
Няма пари, няма къде да си продадем млякото - не можем вече да съществуваме, за каква модернизация говорим.

- Има ли все пак изход?

- Единственото решение е отлагане на определените срокове. Ние искаме срокът за модернизацията на фермите да се удължи с година и половина. В същото време, обаче, настояваме банките да дават кредити, като за целта се създаде гаранционен фонд, който ние да ползваме. Иначе откъде да вземем пари, за да привеждаме фермите във вид, който иска ЕС.

- А с мярка 121 какво става - докога ще са замразени процедурите по разглеждането на проектите?

- Нито зависи от мен, нито мога да прогнозирам. Чува се неофициално, че междувременно може и да има проекти на “наши хора”, за които процедурите да си вървят. Но за редовно подадените проекти на истински фермери засега процедурите са стопирани. Не мога да кажа колко точно са проектите от Плевенска област общо, но само на последната комисия, която имаше, минаха 4-5 проекта от нашата област.

- Ако сроковете в крайна сметка не бъдат удължени?

- Тези решения не зависят от нашите управници, но те трябва да подадат предложение. А както знаете, сега у нас всичко е на изчакване - да минат изборите. Като дойде новото правителство посред лято, пък поне няколко месеца ще си “предават” властта. Така годината ще свърши. Най-много през декември да се тръгне на някакви процедури, което отново ще се окаже късно. Както се случва с идентификацията на броя на животните. Нали си спомняте, че до 15 септември 2008 година системата трябваше да бъде готова и да има субсидии за глава добитък. После го отложиха до декември 2008 година, после до март тази година. Все още нищо не се прави. Но затова пък отново има поставен “срок” - до декември. И то вече става въпрос за някакви пари - сега се говори за 160-180 лева за крава, които са крайно недостатъчни. Вие си спомняте, че в началото на февруари министърът и пред вас каза, че субсидии ще има за всички животни, но сега пак се оказва, че може да има някакво подаяние, но само за крави.
Това безумие вече дава “плодове”. Първата частна ферма в България - тази в Бели Осъм на Атанас Атанасов, вече затвори. Фермата, която е първа категория и направена по всички европейски изисквания, обяви фалит и приключи дейност. Ферма като аптека с повече от 200 животни. Банката взе фермата, Атанас разпродаде каквото може. И толкова. Направете си изводите за какво става въпрос, след като ферми първа категория, направени от А до Я по евроизискванията, не издържаха на “методите” на държавна политика към животновъдството, за какво да говорим повече.

- А в Плевенска област какво се случва?

- Тук фермите са малки и не водим статистика. Макар че сега ни предстои общо събрание на асоциацията и тогава ще стане ясно кой все още се мъчи да се задържи на повърхността и кой вече е потънал.
За нас е ясно, че определен кръг хора са решили да окупират сектора и само те да гледат животни. Целта също е ясна - парите от ЕС да минават само през тези няколко човека. И да няма “външни” хора, които да виждат и да знаят какви игри се играят.
Още един бич за нас е прословутото изискване на брой микроорганизми в млякото. Говорили сме вече по темата - няма такива правила нито в ЕС, нито в САЩ. Няма човек, който да се е разболял от по-висок брой микроорганизми в суровото мляко пред преработка. Такива изисквания има само за мандри, в които се работи с полусурово мляко, но в България такива няма. При пастьоризацията въпросните микроорганизми умират - какъв е проблемът. Не може на нас да ни се поставят изисквания на наличие на микроорганизми до 100 000, а в европейските страни границата е 350 000. В Щатите, където са и най-големите производители на мляко - 500 000.
Въпросът с микроорганизмите има още един аспект - спестяване на време и енергия за преработка. Защото това са кисели бактерии, на основата на които се прави и изкуствената закваска. Та ако мляко с по-високо съдържание на микроорганизми се заквасва за двайсетина минути, например, то ако те са по-малко, ще се удължи процесът на заквасване. Или пък ще се слагат допълнително изкуствени закваски.

- Има ли още проблеми с изкупуването на млякото?

- Има, разбира се. Но, помнете ми думата, само след няколко месеца ще стане така, че ще се търси мляко, но няма да има. И пак ще започнат да произвеждат сирене и кашкавал само от сухи млека. Между 35 и 50 стотинки е в момента изкупната цена на суровото мляко в Плевенско.

- В крайна сметка - какво оттук нататък?

- Имаме само един път - всеки да мисли какво да направи и как да се спасява, как да оцелява. Доколкото знам, очаква се мисия на ЕК да дойде в България. Надявам се да можем да се срещнем с хората и да поискаме отсрочка за модернизацията на фермите. Ако трябва и до Брюксел ще отидем, за да кажем там на място истината за нещата в България. Мераклиите за монопол в сектора може и да имат лоби, но всички трябва да знаят, че икономиката се крепи на малкия и средния бизнес. И няма нито една друга държава, която да прави всичко възможно да унищожи малкия и средния бизнес. Представете си, че от 2010 година кажат, че няма да се произвежда мляко и че трябва да бъдат затворени фермите. Това означава и да се унищожат животните. Къде ще работят всички тези хора? С какво ще прехранват семействата си? В малките населени места това е основният поминък на хората. И ако ЕС смята, че България е добър пазар, не са наясно със ситуацията. Какъв пазар като българинът обеднява все повече и повече и няма пари, с които да купува. Подозирам, че “дългосрочните” планове са за “завземане” на нашата все още екологично чиста територия. Няма държава, в която да не се гледат животни. Това за нас е поминъкът ни. Единственият.

- Какво става с идеята животновъдите сами да си направите мандра?

- Не сме се отказали от тази идея. Трудно е, защото изискванията са много, а ние пари нямаме, но няма толкова лесно да се откажем от поминъка си. Ако се предадем, то по-добре да си слагаме въжето на врата и да приключваме. Ние искаме да живеем нормално и да има хляб за всички.

Посредник Плевен

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.