1. Начало
  2. Интервюта
  3. Производство и преработка
  4. Изискванията на външните пазари към продукцията са високи

Изискванията на външните пазари към продукцията са високи

Иван Цицелков, председател на УС на Българската билкова асоциация

 - Г-н Цицелков, каква е равносметката за 2020-та година за вашия бранш предвид кризата и климатичните условия?

Като цяло, годината беше добра за събирането на билки. В началото на пролетта и началото на лятото имаше валежи, които допринесоха за добрата реколта. Събраха се значително по-големи количества и заради увеличената работна ръка. Проблемът е в застоя на търсенето - слаби интереси от външните пазари, което се дължи на пандемията. В момента все още има една несигурност на пазара. Не е завършила годината. Не е ясно как ще продължи, но като цяло реализацията е по-слаба от предишните години, а реколтата е добра. Въпросът е оттук нататък как ще се развие пандемията и дали ще могат да се намерят пазари, тъй като в момента има тенденция към спад на цените поради слабия интерес от чужбина. Спадът на цените е между 10 и 20% на външните пазари. Това съответно рефлектира и на изкупните цени в България. А спадът на търсенето ще е над 20% към края на годината.

 - Това какво отражение дава на бранша?

Това със сигурност ще доведе до отлив на работна ръка догодина. Ще доведе до по-слаб интерес на берачите на нашите стоки.

 - Като цяло, казахте, че има работна ръка.

Да, заради пандемията много селскостопански работници се завърнаха от Европа и се включиха през лятото в събирането на билки, но това пак е относително, защото се касае за някои райони като Сливен, например. Има други райони, в които няма толкова работници.

 - От друга страна, се изискват определени квалификации. В този смисъл как се справиха хората?

Основните проблеми в нашия бранш идват от завишените изисквания на външните пазари към търсените билки и това е основната причина за намаляване на износа на билки в последните 10 години. Сега вече не се търси самата билка като билка. Сега се търси съдържанието на тази билка, важно е активното й вещество, дали е чиста от пестициди. Ако преди 10 години износ на билки се окомплектоваше с една фактура, с една товарителница и една спецификация, сега една транспортна единица се съпровожда с около 50-60 страници анализи, документация за всичко, което е свързано с билката - от самото събиране, реколтата, климатичните условия и се стигне до крайните преработки на билката, под формата на която тя се предлага.

 - Под каква форма изнасяте билките и за къде?

Основно се изнася за Западна Европа и Северна Америка. От там се налагат и най-високите изисквания. Всяка година тези изисквания, за съжаление, растат и тук има един дисбаланс при нас, тъй като все още няма централно организирани курсове за билкосъбирачи. Идеята на Асоциацията е да предложи на Министерството на образованието специалността билкосъбирач да влезе в селскостопанските гимназии или други специализирани училища в цялата страна, където да могат да се подготвят кадри, тъй като проблемът е, че пунктовете, на които е имало обучени хора преди години по линии на ЦКС, вече се затварят поради напредналата възраст на населението, което е работило, и няма такива централизирани курсове, както навремето е имало.

 - В тази връзка има ли интерес все пак към този бранш като бизнес?

Да. Има интерес. Непрекъснато ни се обаждат хора, които искат да се занимават с билкосъбиране, с култивиране на билки и съответно ни питат най-различни неща, като кои са печелившите позиции, как най-лесно могат да се изкарат бързи пари. Разбира се, това са въпроси, на които много трудно може да се отговори.

 - Какви са предизвикателствата пред вашия бранш?

България има големи традиции в билкосъбирането. Ние сме единствената държава в ЕС, която има Закон за лечебните растения. Така че, много от нещата са регламентирани. Съответно, всеки пункт има определени изисквания, на които трябва да отговаря. Трябва да се спазват добри производствени практики. Като цяло, е интересен отрасъл, тъй като може да се реализира добър бизнес с билките. Колегите са много. Това е природен ресурс и сме зависими, както от природата, така и от високите критерии, които се налагат всяка година от външните пазари, също така и от държавната администрация, тъй като се въвеждат различни рестрикции. Пример мога да дам. Много от земите в момента се ползват за пасища и съответно се унищожава храстовидната растителност като глог, трънка, шипка и това вреди на нашия отрасъл. Т.е. проблеми има много, но то затова е интересен бизнесът, защото има предизвикателства и възможности. Стига човек да е отговорен и да върши работата както трябва.

Автор: Камелия Карадочева

 

 

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.