1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Билките на България - едно безценно богатство

Билките на България - едно безценно богатство

Всяка година се събират големи количества билки - около 15 000 тона растения, за да се задоволят нуждите на вътрешния и външния пазар

В нашата страна съществува голямо богатство и разнообразие на растителни видове – около 3600 на брой. От тях над 700 растения имат лечебни свойства, но само около половината се събират ежегодно. Едни от най-популярните от тях, които са доказали своите лечебни свойства през вековете са: мащерка, невен, мента, маточина, лавандула, градински чай, лайка.

Благодарение на почвените и климатични условия в нашата страна билките съдържат висок процент биологично активни вещества – алкалоиди, гликозиди, полизахариди, танини, сапонини, кумарини, витамини, микроелементи и други. Поради богатото си съдържание на тези лечебно действащи вещества и високото качество нашите билки намират голям пазар в чужбина. България е лидер сред страните, които изнасят лечебни растения.

Често богатия опит на народната ни медицина е служил като отправен момент за откриване на потенциални лечебни средства от растенията. Пример за това е дрогата, получена от лудото биле, която ни достави алкалоидите атропин, L-хиосциамин и скополамин, а нашата народна медицина чрез Иван Раев даде на света българското лечение на паркинсонизма. Изхождайки, отново от нашата народна медицина е била открита и антихолинестеразната съставка в кокичето, която е изолирана и под формата на препарата нивалин, използващ се при лечението на неврит, радикулит, полиомиелит.

Колкото повече се изучават лечебните растения, толкова по-голям е интересът, който предизвикват в изследователите, а умелото съчетаване на народния опит и медицината може да доведе до ползотворни резултати.

Всяка година се събират големи количества билки - около 15 000 тона растения, за да се задоволят нуждите на вътрешния и външния пазар. От тях обаче едва 2000 – 3000 тона се преработват и употребяват в България.

Разбира се има и забранени за бране лековити растения. Някой от тях са корен от бял оман, медицинска ружа, а с ограничителен режим – лазаркиня, божур.

Ние сме сред първите страни в света по износ. От десетилетия е така, защото имаме изключително богата и разнообразна природа. А България е страната в Европа с най-голямо разнообразие от билки с ценни активни вещества. Имаме много видове и диворастящи находища. Над 80% от събраните билки се пласират на световния билков пазар в изсушен вид, а след това се внасят като готов продукт (храни, козметични и лекарствени препарати) с многократно завишени цени.

Като нация, която има стремежи държавата ни да бъде наравно с другите европейски страни е добре да обърнем внимание на преработвателната си промишленост. Това е важен проблем пред страната ни свързан с билковия отрасъл.

"България е единствената страна в ЕС, която има Закон за лечебните растения и това е, защото имаме ресурс. Никой в Европейската комисия обаче не се занимава с билките. А нашите държавни институции през последните години основно се грижат по въпроси, повдигнати им от комисията"- Светлана Аладжем от фондация "Информация и природозащита"

Именно "Информация и природозащита" е от фондациите, които най-активно работят за популяризирането на идеите за създаване на бизнес на основата на лечебни растения в планинските села в България. Според техни данни, ако билките се използват правилно, то това природно богатство може да е прехрана за една трета от българите.

Освен това нашата уникална природа и традиции могат да бъдат предпоставка за създаването на различни продукти и услуги, свързани с билките. Това може да бъде, освен препитание за хората и много доба реклама за България като билкова дестинация.

За да се случи това обаче трябва да са налице много фактори и цялостна държавна политика.

Автор: д-р Станислава Симеонова - Framar.bg

Повече инофрмация за билките и техните лечебни свойства може да прочете в - Лечебните билки в България по азбучен ред

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.