1. Начало
  2. Интервюта
  3. Производство и преработка
  4. Не съм оптимист за тазгодишната гроздова кампания

Не съм оптимист за тазгодишната гроздова кампания

Егор Боев – директор на аграрна дирекция, Винпром „Пещера” АД

-Г-н Боев, каква ще е гроздовата реколта тази година?
-В момента поради обилните валежи на гроздопроизводителите ще им бъде трудно и ще се наложи да направят доста вложения за опазване на гроздовата реколта. На второ място кризата много отрано удари бранша. Има спад на продажбите с около 40–50%. Това ще се отрази и на отношенията ни с контрагентите. Не можем да правим вложения, да закупуваме, да трупаме вино, материали и дестилати, след като продажбите са толкова малко. Мога да кажа, че не съм оптимист за гроздовата кампания. Но нашите контрагенти трябва да са оптимисти, защото всички имат договори с нас, но за останалите гроздопроизводители не бих казал, че е добра годината.
-Бихте ли се опитали да дадете прогнози какви ще бъдат изкупните цени на гроздето?
-Миналата година имаше някаква надежда, че през 2010 г. пазарът ще се раздвижи. Но ние влизаме със закъснение в кризата и това се отрази върху продажбите, както на вътрешните, така и на международните пазари. Нашата работа е взаимосвързана и когато вървят продажбите на крайните продукти, ще има и изкупуване на суровина и всички ще бъдат доволни. Затова си правим разчети.
-Все пак бихте ли се ангажирали с цифри?
-Не искам да съм лош пророк, но цените ще бъдат от 20 до 30 стотинки за килограм. На такъв пазар могат да отреагират големи фирми, които имат достатъчно високотехнологична техника. В нашия случай при положение, че сме инвестирали хиляди евро в техника, оптималната цена е от порядъка на 22 стотинки. Много е важно в сегашната ситуация да бъдат оптимизирани разходите, да бъде произведен добив, който да отговаря на качеството и в същото време и да не е по-нисък от 500 килограма от декар.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.