1. Начало
  2. Интервюта
  3. Растениевъдство
  4. Малките да станат големи. Това е катастрофа!

Малките да станат големи. Това е катастрофа!

Таванът на директните плащания е по-скоро мярка срещу големите

 - Г-н Христов, какво е становището Ви по отношение тавана на плащанията, ще има ли консенсус между земеделци и управляващи?

Много е грозно, когато взимаш политическо решение по политически въпроси. Искам да попитам ръководството на Министерството на земеделието дали имат факти за налагане на тавани точно там където са решили и до какво ще доведе това. Единият от аргументите на едни от зам.-министрите беше малките да станат големи. Това е катастрофа. Ако ще правиш малкия голям, значи направо си тръгвай.

Политиката трябва да бъде малкия да бъде добре и като е малък, да може да си храни семейството си и да си плаща данъците.

Суми агро - 01

 - Набира ли скорост недоволството на зърнопроизводителите?

Не, не мога да кажа, че има недоволство. Една част от колегите, които попадат в обхвата на таваните, ще бъдат недоволни. Таваните, като ги налагаш по този начин без анализ, много лесно ще бъдат заобиколени. Ако таванът е до 20 хил. дка земя, а аз например ако обработвам 40 хил. и регистрирам напълно законно втора фирма, ще разделя земята на две, три и повече юридически лица и ще заобиколя тавана. Не е това начинът да подпомагаш малките. Това е по-скоро мярка срещу големите. Много е важно средствата, които ще отпаднат от тези тавани, на кого и как ще бъдат разпределени. Затова другите неправителствени организации в земеделието подкрепиха таваните, мислейки, че тези пари ще отидат при тях. Май сега ще отидат някъде другаде - усвоени пак от една група хора.

 - Кои са неотложните неща, с които новото ръководство на агроведомството трябва да се заеме през своя мандат?

Внесохме в Министерството на земеделието предложения, някои от които са свързани със Закона за браншовите организации, за промени в Закона за собствеността и ползването на земеделските земи, да се подпомага пълната ставка на акциза, за реално разходвани количества, напояването също е след наболелите проблеми.

 - Кризата повлече ли зърнопроизводителите, стабилен ли е секторът или се пропуква?

Икономическата криза води до лоши резултати при зърнопроизводителите. Независимо от покачващите се цени на зърното с около 20-40%, не може да компенсират разходите за производство. Факт е, че някои от колегите са в недобро финансово състояние. Вече има случаи на принудителна разпродажба на земеделска техника, което е не добър показател за сектора. Почти всички работят на кредит. Бедата е, че все по-трудно обслужваме задълженията си. Ако пазарът не ги компенсира, а не се вижда такава тенденция, ще стане много страшно. Крайните продукти до клиент в търговската верига ще бъдат в пъти завишени. В момента цените там са завишени в проценти. 5 пъти са се вдигнали цените на торовете, 2,5 пъти на ПРЗ, като прибавим електроенергия, газ и много други разходи, се получава дисбаланс, който ще доведе до още фалити. Гарантирам, че през тази година сектор зърнопроизводство ще бъде на огромна загуба.

 

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.