1. Начало
  2. Интервюта
  3. Земеделска техника
  4. Даниел Минев: Цените на земеделската техника са в неконтролируема спирала

Даниел Минев: Цените на земеделската техника са в неконтролируема спирала

Забавеното разглеждане на проекти за инвестиции в агротехника е тотално пагубно за стопанствата, казва председателят на Българската асоциация на търговците на агротехника

- Г-н Минев, как се развива пазарът на агротехника в България?

Като цяло, в последните години търсеното е сравнително постоянно. Разбира се, нормално е мерките за стимулиране на инвестициите в земеделска техника да водят до повишен интерес, но това пряко се усеща чак след приключване на разглеждането на проектите. Доста от проектите са забавени. Предишните периоди не се разглеждаха ефективно, да не кажа, че на практика не се разглеждаха.

 - Какви са Вашите забележки по отношение на приемите по ПРСР?

Първо, прозорците, в които се обявяват, са изключително кратки. Второ - изключително дълго време се бави разглеждането на проектите. Давам пример. Проект, който е разгледан и одобрен две години след подаването, вече не е актуален. Защото предвидената за закупуване техника вече я няма на пазара. Динамиката на пазара в последните години е изключително голяма. Моделите се сменят на годишна база. Да не говорим за цените, които в момента са в неконтролируема спирала, така че едно такова забавено разглеждане на проекти е тотално пагубно за бизнес плановете.

 - Трябва ли да има целеви европейски средства за обновяване на земеделските машини?

Категорично трябва да има целеви средства за обновяване на техниката във всички сектори в земеделието. Тук държа да отбележа, че изключително важно е да се обединят секторите, а не да се противопоставят един на друг, защото в последните години наблюдаваме едно изключително неприятно противопоставяне между секторите по отношение кой трябва да бъде субсидиран и кой не. Всички трябва да бъдат субсидирани. Трябва да се намери правилната формула, тъй като има средства, с които може да се стимулира обновяването на агротехниката. А това води до ефективност на стопанствата.

 - Какви са предложенията на БАТА за по-правилно разпределение на европейските субсидии?

Смятаме, че изцяло трябва да бъде преработен начинът, по който се определят инвестициите и субсидиите не само за земеделска техника, а и инвестиции за развитие на земеделските стопанства във всички сектори. На първо място, да бъдат разпределени средствата по сектори. Разбира се, честно. На базата на принципи. Трябва да бъде прекратена тази надпревара за средства. Тези средства трябва да бъдат усвоени правилно и разумно, с цел устойчиво развитие на стопанствата, а не просто да се получат някакви субсидии.

Ние сме на разположение да участваме с експертиза, там където е необходимо, за да помогнем разпределянето на тези средства да стане по-ефективно, по-бързо и по-регулярно.

 - В кои сектори има най-добро обновяване на агропарка?

Трудно ми е да кажа къде има по-добро обновяване на агропарка, особено пък свързано със субсидиите, тъй като обновяването на машините си върви, така или иначе, просто върви с темпове, които не са достатъчни, за да се постигне едно здравословно обновяване на техниката така, че тя да не застарява.

Ще Ви дам елементарен пример. В България работят над 40 хиляди трактора и около 9 хиляди комбайна. Ако погледнем регистрациите на нови трактори, на годишна база те са над 1000. Всеки може да направи една елементарна калкулация и да сметне колко години ще бъдат необходими тези 40-45 хиляди трактора да бъдат обновени с нови машини.

Същата е ситуацията и при зърнокомбайните. Новите зърнокомбайни, които се регистрират в страната, са годишно между 120-180 броя. С тези темпове машините няма как изцяло да бъдат обновени. Неслучайно в страната се виждат машини, които са на над 10-20 годишна възраст и буквално се разпадат по полетата.

 - По какъв начин обновяването на агропарка е в пряка зависимост с повишаването на производителността на стопанствата?

В рамките на 8-10-годишен период, при сериозни стимули и правилно използване на евросредствата, може да стане значително обновяване. По отношение на рентабилността благодарение на автоматизацията на зърнокомбайните, например, се получава между 10 и 20% повишена ефективност.

Да не говорим, че структурата на стопанствата се променя постоянно. Виждаме, че през последните години инвестициите са във все по-големи и по-производителни машини, това не е случайно. Необходимостта от намаляване на себестойността на продукцията, намаляване на разходите е съществена. Неслучайно земеделците, които осъзнават това нещо, инвестират независимо от това дали има субсидии или няма. Инвестицията в нова техника води до подобряване на рентабилността.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.