Николай Мирчев, животновъд: Отглеждам на 100% само породата Асаф

Държим рекорди в млеконадоя - постигали сме 410-415 литра от овца за година

 - Г-н Мирчев, преди да представите Вашата ферма, в която отглеждате 700, разкажете за периода от живота Ви, преминал в чужбина.

В чужбина отидох след казармата. От 18-годишен съм излязъл и не бих казал, че съм се прибрал напълно. Доста места съм обикалял - Малта, Кипър и последните 25 години - в Гърция, основно на остров Родос, където създадохме училище за кучета. Направихме наша школа и хотел за кучета. Тримата ми сина там са раждани.

 - Добре ли печелихте в Гърция с този бизнес?

Не мога да се оплача. Печелих доста добре. Инвестициите във фермата са направени благодарение на бизнеса с обучението на кучета. Едно качествено животно Асаф в Испания струва 350 евро, а ние докарахме през 2014 година около 250-300 животни заедно с мъжките.

 - Защо се върнахте в България?

Прибрахме се заради децата, за да учат тук. Първо изпратих семейството си, а и нямаше как да оставя там едни доста добри доходи. Бях направил един хотел с 70-80 стаи за котки и кучета и пак казвам - работих доста добре.

 - Как се роди идеята за фермата?

Един приятел албанец ми каза: Дай да гледаме животни. Аз не бях виждал животно, освен на картинка. Така се получи, че тръгнахме заедно. Започнахме да изследваме всеки пастир и овчар в България и да го питаме как е, що е. Мислехме в началото да гледаме крави, след това кози, тъй като тази ферма е бивша козевъдна ферма. Но научихме, че има овца, която дава мляко колкото коза. И така се насочихме към Асаф. Внесохме около 300 животни и след това започнахме да инвестираме в доилна инсталация, трактори, товарачи и т.н. Всичко сме го купували с наши лични средства. Нито един лев не сме взели по европейска програма на този етап.

 - Вече нямате съдружник…

По семейни причини той се прибра и съдбата отреди аз да продължа. Вече седма година се занимавам, тъй като не съм свикнал да си оставям магарето в калта. Създадох може би най-млечните овце в България.

 - Във Вашата ферма имате рекорди в млеконадоя…

Ние сме постигали 410-415 литра на животно за година, което е доста добре за България. От едно животно издоихме около 20 литра от едно доене. Така се получи. Стана хит в мрежите. Но като цяло тази професия е уникално изкуство.

 - Защо точно Асаф?

Това е най-млечната порода, която може да се гледа масово в света. След нея се нарежда Лакон и други породи. Не са много фермерите, които гледат 100% Асаф. Аз гледам само Асаф и абсолютно нищо друго.

Който тръгва да взема животни от Испания, мисля, че много трудно може да се оправи. Има много различни видове Асаф. Като количества млека, качества. Най-добрите животни почти не ги пускат да излизат от държавата. Който купува, е хубаво да потърси сертифицирани фирми, защото породата стана модерна и всеки продава в интернет Асаф. Всичко трябва да бъде с родословие, със сертификати.

косад люцерна

 - Адаптивна ли е породата към условията на България?

Аз мога да бъда личен пример за това, че породата е адаптивна. Първите две години ги гледахме само оборно. Точно тогава имаше заболяване син език. Всичко беше закрито в балдахини заради комарите. Но мен ми е жал да гледам животните вътре затворени, въпреки че са по-продуктивни при този начин на отглеждане, защото не изразходват енергия, но фермата става една фабрика. Млякото не е толкова качествено и маслено. Друго си е пашата. Изкарва се по-качествен продукт. Но млякото в този случай е по-малко, отколкото при оборното отглеждане. Като ги изкарахме навън, загубихме към 10% от животните от различни болести. Другите се климатизираха и вече нямаме проблем.

ASAf

 - Кое Ви носи повече приходи – млякото или разплодният материал?

Миналата година съм купувал царевица, концентриран фураж на 0.22 лв/кг. Продавал съм млякото на същата цена на каквато го продавам и сега. Царевицата тази година струваше 0.30 ст/кг. Аз съм купил 100 тона. Цената на млякото не е променена. Нещата стават все по-трудни. Даже на места не го изкупуваха в Северозападна България. Но аз се оправям. Животните са благодарни. Продаваме и мъжки животни за разплод и по-скоро това ни крепи, а не млякото.

Автор: Мирела Спасова

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.