1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Зърнопроизводители срещу Правителство

Зърнопроизводители срещу Правителство

Моралната подкрепа засега е за фермерите, сочи анкетата на интернет портала agro.bg

Неотдавна на пресконференция зърнопроизводителите обявиха, че скоро ще преминат към масови протести. Поводът – неизпълнените, според тях, условия в меморандума, който са подписали с премиера Бойко Борисов. Всички вече знаем какви са исканията им. Първото е – да получат отново възможността да купуват безакцизно гориво. Ще припомним, че за 2010-а правителството отпусна 70 млн. лв. допълнителни средства, с които да бъде компенсирана именно отпадналата държавна помощ за акциза за горивото. Следват директните плащания, които фермерите настояват да получат час по-скоро. И т.н. Земеделският министър Мирослав Найденов пък на свой ред не им остана длъжник и каза, че националните доплащания са в размер на 293 млн. лв. и в условия на криза, когато пари няма нито за болници, нито за образование, размерът, който е бил отпуснат, е безпрецедентен. И призова браншовиците да бъдат малко по-умерени в исканията си.

След шумотевицата, която се вдигна, в края на октомври зърнопроизводители и министри отново опитаха да седнат на една маса, за да се разберат. Министърът на финансите Симеон Дянков беше ангажиран с други дела, на срещата успя да дойде само колегата му Мирослав Найденов. Но така или иначе, срещата се оказа отново предъвкване на едно и също: че директните плащания на единица площ за 2009/2010 няма да бъдат изплатени преди края на годината, че агроминистерството ще направи всичко по силите си, съгласно екшън-плана, средствата да бъдат изплатени в началото на 2011-а, а националните доплащания – до 15-и март, както е договорено в меморандума. И прочие. С една дума – нищо ново под слънцето. Преливане от пусто в празно. Само дето от толкова предъвквания проблемите едва ли ще се решат, а и парите няма да се умножат… А дали поне тази среща да доведе до примирие между браншовици и правителство? Очакваме и следващата – с премиера Бойко Борисов, за която министър Найденов се ангажира да съдейства.

Очевидно е, че страните трудно ще стигнат до компромисно решение. Как ще се развият нещата оттук насетне – остава да чакаме. Без да се ангажираме с едната или другата позиция в спора, решихме да попитаме какво мислите вие чрез анкетата на agro.bg. И ето резултатите: на въпроса прави ли са зърнопроизводителите да искат безакцизно гориво, 2/3 от гласувалите към 1-ви ноември застават категорично зад искането на фермерите. Щом колегите им от Гърция и Румъния се ползват от тази привилегия, тогава защо не и нашите да имат това право? Към тези две трети добавяме още един неголям процент (около 26%), които също са на страната на производителите. Отпадането на акциза ще им помогне да бъдат по-конкурентоспособни, смята тази група от потребителите на портала. И едва една съвсем малка част – по-малко от 10 на сто, смятат, че едва ли не стопаните са прекалили в исканията си – заради това, че и бездруго получават достатъчно субсидии.

Изводът дотук е ясен: зърнопроизводителите, поне за момента, могат да се радват на морална подкрепа от едно респектиращо мнозинство от хората. Но стига „парата” да не дойде малко в повече и проблемът да не се преекспонира, което пък да доведе до обратния ефект.


                                                                                Коментар на Светослав Динков

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.