1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Над 450 души участват в потушаването на горските пожари в Стара планина

Над 450 души участват в потушаването на горските пожари в Стара планина

Втори ден вертолет от правителствения „Авиоотряд 28” ще подпомага работата на огнеборците

Над 450 души участват в потушаването на горските пожари в Стара планина, съобщиха от пресцентъра на МВР. Продължават усилията на пожарникари, спасители, полицаи, служители на горските стопанства и доброволци за потушаване на горските пожари в общините Етрополе и Тетевен. На мястото на пожара е създаден временен оперативен щаб, включващ представители на вътрешното министерство, горските стопанства и общинската администрация. По решение на Оперативния щаб в борбата с огнената стихия днес ще се включат над 450 души. Планинският терен и силният вятър допълнително затрудняват работата на гасаческите групи. Втори ден вертолет от правителствения „Авиоотряд 28” ще подпомага работата на огнеборците.

Шест са основните огнища на територията на областите София и Ловеч. Около 90 души гасят пожара в местността „Острома” на Правешки връх. Очакванията са днес това огнище да бъде локализирано.

По решение на Оперативния щаб в потушаването на пожара в местностите „Черна” и „Жильовица”, между селата Брусен, Лопян и Янна, ще се включи модул от 130 военнослужещи. Гасаческите групи ще бъдат подкрепени от 15 високопроходими автомобила от Българската армия. Край с. Брусен огнената стихия вече е изпепелила близо 400 декара смесена гора.

Ново огнище е регистрирано вчера, 9 ноември, вечерта между селата Липница и Боженица. Пожарът там се развива на площ от около 3000 декара в смесена гора, сухи треви и храсти. В погасяването на огъня участват 36 души.

Пожар бушува и край с. Българене, община Ловеч. Северозападно от населеното място огнената стихия е обхванала близо 2000 дка широколистна гора. Към момента няма опасност за населените места и хората, живеещи в района.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.