1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Националната асоциация на зърнопроизводителите обявява безсрочни протестни действия

Националната асоциация на зърнопроизводителите обявява безсрочни протестни действия

За пореден път от НАЗ алармират, че липсата на правила в сектор земеделие ще се отрази пагубно

"Във връзка с изготвянето на Националния бюджет  за 2012 г., правителството подписа с браншовите организации финансова рамка, която гарантираше предвидимост и устойчиво развитие на сектор земеделие. При пет подписани документа, то не спази нито един от тях, с което доказа, че няма морал. Всички в сектор земеделие се чувстваме употребени и омерзени от предизборното споразумение, което не намери израз в Проектобюджет 2012 г.", се посочва в декларация на Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) до медиите.

Отчитайки тези факти, от асоциацията подчертават следните изводи:

· Правителството на ПП ГЕРБ, за разлика от предишните правителства, доказа, че не иска да създава условия за устойчиво българско земеделие. За сметка на това, се пристъпва към задкулисно продаване на част от територията на Република България. Предприемането на такъв ход като антикризисна мярка при наличие на други възможности е престъпление, граничещо с национално предателство.

· Недалновидната политика на Министерството на финансите, подрепено от правителството на ПП ГЕРБ ще доведе директно до обедняване на голяма част от населението, пряко свързано със селското стопанство и до загуба на работни места.

·  Повишаването на арендното плащане за декар през последните години беше пряко свързано с гарантираното национално доплащане към единното плащане на площ. Липсата на национални доплащания, които са една трета от подпомагането на декар за земеделските стопанства, ще рефлектира пряко върху намаляване на размера на рентата и до понижаване на социалния статус на много селски райони.

"За пореден път алармираме обществото, че липсата на правила в сектор земеделие и политическото нежелание за въвеждането им ще се отрази пагубно върху един от малкото сектори, който в период на криза влияе положително на външнотърговското салдо и приходите в бюджета. Ще протестираме с всички средства заедно с другите браншови организации в земеделието", заявяват от НАЗ.

Видео новина по темата...

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.