1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Правителството одобри проект на Закон за изменение на Закона за горите

Правителството одобри проект на Закон за изменение на Закона за горите

Прецизират се изискуемите документи при учредяване право на ползване, учредяване на сервитут и учредяване право на строеж

Правителството одобри проект на Закон за изменение на Закона за горите и предлага да бъде приет от Народното събрание, съобщиха от правителствената информационна служба, цитирани от Агенция Фокус. Измененията и допълненията в Закона предвиждат инвентаризацията, изработването на плановете за ловностопански дейности и на дейностите по опазване от пожари да се извършват в границите на държавните горски и държавните ловни стопанства, както и учебно - опитните горски стопанства.

Вменява се на министъра на земеделието и храните, по предложение на директорите на държавните предприятия, по чл. 163 от ЗГ, ежегодно да утвърждава начални цени за провеждане на търгове за отдаване под аренда на поземлени имоти в горски територии - държавна собственост, управлявани от държавните предприятия.

Освен за стълбове за въздушни електропроводи, право на строеж върху поземлени имоти в горски територии, без промяна на предназначението на територията, ще се учредява и за изграждане на стълбове за лифтове и влекове или за стълбове за други съоръжения за транспорт, без контакт с повърхността на терена. Условията за изграждане за всички стълбове са еднакви - един стълб 110 kV е много по-сложно и голямо съоръжение от стълб за влек тип „паничка" или „котва". И в двата случая ползването на съоръженията е свързано с поддържане на просеки и учредяване на сервитутни права.

Прецизират се изискуемите документи при учредяване право на ползване, учредяване на сервитут и учредяване право на строеж.

След приемане на промените законът предвижда да се учредява право на ползване и върху съществуващи ски - писти, като компетентен орган, пред който се подава заявление е министърът на земеделието и храните.

Съгласно проектозакона промяна на предназначението на поземлени имоти в горски територии, за създаване на нови или разширяване строителните граници на съществуващи урбанизирани територии в случаите, когато има приети общи устройствени планове на общините или за части от тях, в които се намират имотите, ще става само след като заявителят е придобил правото на собственост върху имота.

Средствата от учредяване правото на ползване, учредяване на сервитут и учредяване правото на строеж ще постъпва в бюджета на Изпълнителна агенция по горите. Предложението е мотивирано от обстоятелството, че основната административна тежест по провеждане на тези процедури и изготвяне на административните актове пада върху ИАГ, респективно РДГ, които изразяват становища.

С измененията в закона за горите се предвижда дървесината от поземлени имоти в горски територии - държавна собственост, управлявани от държавните предприятия по чл. 163 от ЗГ, чието предназначение е променено, безвъзмездно да остане собственост на предприятието.

Със закона се допълват правомощията на служителите, назначени в предприятията по чл. 163 от ЗГ за опазване на горските територии. Дават им се правомощия да спират превозните средства, които превозват дървесина и недървесни горски продукти, за проверка на техния произход, както и да използват специализирани високопроходими противопожарни моторни превозни средства със специален режим на движение.

Служителите в Изпълнителна агенция по горите и нейните структури, които заемат длъжности, за които се изисква лесовъдско образование, както и определените със заповед на изпълнителния директор на Изпълнителната агенция по горите, ще имат правото да използват моторни превозни средства със специален режим на движение, както и да носят и използват за служебни цели служебно дълго и късо оръжие за охрана и лично късо нарезно оръжие. Извършена е промяна относно изискването за професионален опит на горските инспектори със средно лесовъдско образование, като от 3 години се намалява на 1 година.

С измененията в закона за горите се регулира и нормативно възможността физическите лица да могат да добиват дървесина за лична употреба без право на продажба.

Създава се регламент за ползване на дървесина от държавните предприятия и техните териториални поделения за осъществяване на дейността им - за изграждане на ловностопански и рибостопански съоръжения, за заслони, водопои, противопожарни депа, пожаронаблюдателни кули и водоеми, за ловностопански и рибностопански сгради и съоръжения, за отопление, за научноизследователски и други подобни цели, т. е. за нетърговски цели.

Отпада режимът за издаване на удостоверение за износ и внос на необработен дървен материал.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.