1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. В Източните Родопи кръстиха първите тарпанчета

В Източните Родопи кръстиха първите тарпанчета

Снимка:

Нарекоха ги Ани и Карел в Дните на тарпана в с. Сбор, община Крумовград

С нови кончета – мъжко и женско, се увеличи стадото на тарпаните - дивите коне, които преди половин година бяха докарани от Холандия в Източните Родопи в рамките на проекта „Новото тракийско злато“. Тези първи новородени тарпанчета вeче имат и имена  - Ани и Карел (по името на Посланика на Кралство Нидерландия в България Н. Пр. Карел ван Кестерен). Кончетата бяха кръстени на официална церемония на 27 април в рамките на Дните на тарпана (27, 28 и 29 април 2012 г.) в с. Сбор, община Крумовград.

В рамките на проекта „Новото тракийско злато“ първите 12 тарпани (диви коне) трябва да бъдат реинтродуцирани за първи път в България, конкретно в района на Източните Родопи. Тази уникална реинтродукция е част от дейностите за възстановяване на дивата природа на българо-холандския проект за устойчиво развитие на Източните Родопи.

Тарпаните ще живеят в района на с. Сбор, община Крумовград. През първата година на реинтродукцията те ще бъдат в оградено пространство, за да се приспособят към източно-родопската природа. След това те ще бъдат пуснати на свобода. Ролята на тарпаните в природата на Източните Родопи ще е същата като преди хиляди години – да пасат дивата растителност и да възстановяват естествените екосистеми. Дивите коне са известни със своята устойчивост и приспособимост към суровите условия на полуотворените ландшафти.

Еколозите смятат, че възстановяването на древните тревопасни в природата подобрява функционирането на екосистемите. В същото време дейностите за възстановяване на дивата природа на НТЗ вървят ръка за ръка с дейностите за развитие на екотуризма. Свободно пасящите коне са много редки в Европа, а в България ще могат да се видят само тук. Комбинацията от красиви ландшафти, богато биоразнообразие и диви коне е важен фактор за развитието на екотуризма в Източните Родопи.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.