1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Дни на тарпаните край родопското село Сбор

Дни на тарпаните край родопското село Сбор

Даването на имена на малките кончета, родени в България, е една от проявите

Българско-холандският проект "Новото тракийско злато", община Крумовград и Българското дружество за защита на птиците канят на Дни на тарпаните, които ще продължат от днес до неделя - 29 април 2012 г., в района на изоставеното село Сбор.

Тарпаните - възстановена порода диви коне, живели преди хилядолетия в Европа, обитават региона от септември 2011 г., когато бяха внесени от Холандия. Наскоро стадото се сдоби с ново попълнение. Даването на имена на малките кончета, родени в България, е една от проявите по време на Тарпанските дни.

Програмата включва още изложба на животни от редки местни породи: родопско късорого говедо, сиво българско говедо, каракачански овце и каракачански кучета. В събота на мястото на фестивала ще действа работилница за къщички за птици, които участниците ще могат да изберат къде да поставят.

Желаещите ще могат да се включат в ремонт на оградата за конете или да посадят дръвче. Производителите на биохрани ще представят своя продукция. В неделя ще бъдат представени части от спектакъла "Зеленодиво" на театъра на Софийския университет "Алма Матер". Ще има среща с автора на книгата "Тарпани" Димитър Атанасов, който е вдъхновил спектакъла.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.