1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. АЗПБ провежда в Златни пясъци Втора национална среща на земеделските производители

АЗПБ провежда в Златни пясъци Втора национална среща на земеделските производители

Снимка:

Форумът беше открит от министър Греков

За България земеделието е кауза. Затова трябва заедно с браншовите организации да решаваме проблемите преди да се случат, заяви земеделският министър Димитър Греков при откриването на Втората национална среща на земеделските производители в България.

Има забавяне в работата на ДФЗ по отношение на проекти от 2013 година по ПРСР. Става въпрос за мерки 112 и 121, както и за мерки от Трета ос на ПРСР. До месец и половина ще стане ясно класирането на проектите по мярка 112 "Млад фермер". Това заяви от своя страна зам.-министърът на земеделието и храните Явор Гечев.

„За съжаление, имаме лоша тенденция към момента. Има забавяне от 6 месеца на над 900 проекта от лятото на миналата година. Те не са разгледани от ДФЗ и това сериозно ни притеснявя. Трябва да се засили работата по класирането на проектите. Хората трябва да имат позитивно отношение към разработване на проекти, а чрез забавянето то ще бъде изгубено. Европейските пари са необходими за развитието на стопанствата и земеделието“, коментира изпълнителният директор на АЗПБ Ивайло Тодоров.

Причината за забавянето се е получила заради бързото усвояване на евросредствата в края на 2013-та и основната цел тогава на МЗХ е била да няма загуба на субсидии по ПРСР, обясни Явор Гечев. „В рамките на този месец мярка “Млад фермер“ ще бъде завършена, както и общинските проекти“, каза Гечев. По думите му от ДФЗ правят изчисления на „остатъчен бюджет“, с който да могат да бъдат одобрени с до 30% повече проекти по мярката.

Явор Гечев коментира, че работата по новата ПРСР 2013-2014 г. върви добре. „Няколко пъти вече са изпращани драфтове в ЕК. На 10 февруари новата ПРСР ще бъде представена на тематичната работна група, както е по поцедура. В четвъртък имаме съгласието на Комисията по земеделие в НС да направим презентация на селската програма“, заяви Гечев.

На въпрос на АГРО ТВ по отношение редицата репортажи за непрозрачното разписване на Програмата за развитие на селските райони, за което алармираха от неправителствения земеделски сектор, Явор Гечев заяви: „Аз не искам Програмата да излиза в различните й драфтове, защото постоянно те търпят промени и подобрение. Не искам консултантите в страната да тръгнат и да консултират по проекти, преди тя да е готова напълно. Също така тематичните работни групи нямат правомощията да гласуват определени решения. Те са, за да се чуе тяхното мнение. Съобразили сме нещата, които са като предложения от тематичните групи“, беше категоричен Гечев.

Вижте програмата на форума в рубрика Прояви...

Видео по темата...

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.