1. Начало
  2. Новини
  3. Аквакултури
  4. Брюксел и Лондон се разбраха за Северния Атлантик

Брюксел и Лондон се разбраха за Северния Атлантик

Споразумението се основава на най-добрите налични научни становища относно състоянието на рибните запаси

Споразумение за рибарството в Североизточния Атлантик постигнаха преговарящите от Европейския съюз и Великобритания. Така се постига устойчиво управление на общите рибни запаси във водите на двете страни, стабилност и предвидимост за флотите и операторите. 
 
Споразумението ще се прилага за повече от 74 запаса и осигурява възможности за риболов от над 350 хил. тона за флотата на Европейския съюз, които се оценяват на около 1 милиард евро въз основа на досегашните цени, коригирани с инфлацията. Сделката приключва третите ежегодни консултации относно възможностите за риболов между ЕС и Обединеното кралство съгласно условията на Споразумението за търговия и сътрудничество. Обхванати са всички споделени и съвместно управлявани рибни ресурси, установени са и  ограничения на общия допустим улов за 2023 година, както и реципрочен достъп до риболов на бял тон.
 
Споразумението се основава на най-добрите налични научни становища относно състоянието на рибните запаси, предоставени от Международния съвет за изследване на морето. То взема под внимание важни принципи за устойчивост и управление, като максимален устойчив улов и подход на предпазливост, които са централни за общата политика на ЕС в областта на рибарството.
Освен това, страните се ангажираха с няколко конкретни работни направления за подобряване на устойчивото управление на споделените рибни запаси през следващата година в рамките на Специализирания комитет по рибарство, включително преглед на техническите мерки за защита на уязвимите запаси в морските басейни.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.