1. Начало
  2. Новини
  3. Аквакултури
  4. Една трета от рибните популации са застрашени

Една трета от рибните популации са застрашени

Забраната за национални помощи в сектор рибарство е наложителна, за да се спре прекомерния улов

Близо една трета от рибните популации в моретата и океаните са застрашени от прекомерен улов, алармират 289 учени от 46 държави. В отворено писмо до световните лидери те настояват за спешни мерки.
 
Едно от исканията на учените е да се забранят субсидиите за риболов, които запазват цените високи, но вредят на морската фауна. Подобна забрана в момента се обсъжда и от Световната търговска организация и ще бъде представена за гласуване на следващата министерска конференция в края на ноември, която трябва да се проведе в Женева. 
 
В тази връзка е и призивът на учените. В своето писмо те казват, че забраната за национални помощи в сектор рибарство е наложителна, за да се спре прекомерния улов, който води до унищожаване на биоразнообразието и до все по-големи въглеродни емисии. 
 
В момента много страни отпускат субсидии за гориво, за придобиването на нови рибарски кораби или за пласмент на рибата. Забраната трябва да се отнася най-вече за корабите, които ловят далеч от собствените си брегове, тъй като тази практика вреди на бедните страни, чиято прехрана до голяма степен зависи от улова на морски организми.
fish
Експерти изчисляват, че ако субсидиите бъдат премахнати, до 2050 година рибните популации ще се увеличат с 12% или 35 милиона тона. Канадско проучване пък сочи, че през 2018 година в цял свят за сектора са изплатени около 35 милиарда долара помощи на национално ниво, като най-голям дял има Китай, следван от Япония и Европейския съюз.
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.