1. Начало
  2. Новини
  3. Аквакултури
  4. ЕК намалява квотите за улов в Балтийско море

ЕК намалява квотите за улов в Балтийско море

Брюксел предлага да се намалят квотите за три от десетте рибни популации

С нови предложения за максимално допустимия улов на определени видове риба в Балтийско море излезе Европейската комисия. В документа се цитират научни изследвания, според които някои популации са в катастрофално състояние. Затова Брюксел предлага да се намалят квотите за три от десетте рибни популации в този воден басейн.
 
Най-голямото намаление да бъде за сьомгата, улавяна в основния басейн на Балтийско море – минус 15%, докато за Финландския залив се предлага увеличение на квотата със 7 на сто, а за херингата в Рижкия залив се иска намаление с една пета.
Според комисар Виргиниюс Синкявичюс, който отговаря за околната среда, моретата и рибарството, е крайно наложително да се предприемат мерки за преодоляването на влошаващите се екосистеми в Балтийско море и тяхното отражение върху рибните популации и зависещите от тях хранителни вериги. 
 
Комисията ще предложи на по-късен етап нови квоти за другите видове риба в отделните части на морето – херинга, треска, шпроти и писия. За целта Брюксел е поискал допълнителни сведения от Международния съвет за морски изследвания, за да отрази по-добре факта, че много често треската и писията, както и херингата и шпротите се улавят едновременно. В тази връзка комисар Синкявичюс обяви, че на 29 септември в Литва ще се състои международна конференция по проблемите на Балтийско море, на която са поканени министрите на рибарството на всички държави от ЕС, които имат излаз на това море.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.