1. Начало
  2. Новини
  3. Аквакултури
  4. Ескалира спорът между Лондон и Париж

Ескалира спорът между Лондон и Париж

Риболовните права в Ламанша са обект на спорове

Спорът между Великобритания и Франция за риболовните права в Ламанша продължава да се изостря. Тъй като Лондон бави издаването на лицензи за френски рибарски кораби, правителството в Париж заплаши с ответни мерки.
"Към момента липсват около 40 лиценза за наши рибари", обяви френският министър по европейските въпроси Клемàн Бон пред парижкия седмичник "Журнал дю диманш". Ако тези разрешителни не бъдат издадени навреме, Франция ще предприеме ответни мерки в други области, при достъпа до финансови услуги, към които британците имат интерес, допълни той.
 
Спорът за риболовните права в Ламанша ескалира миналата седмица, когато остров Джърси самостоятелно обяви, че ще издава лицензи за френските кораби. Островът е собственост на британската корона, без обаче да е част от Великобритания. Впоследствие десетки френски рибари блокираха водите около островното пристанище Сейнт Хелиър, охранявани от френски патрулни катери и наблюдавани от британски бойни кораби. Тогава Париж заплаши да спре електрозахранването на острова, което се осъществява чрез подводни кабели от Континента.
Въпреки създаденото напрежение Клемàн Бон се надява, че администрацията на Джърси ще отмени допълнителните условия за френските рибари.  
 
В договора за Брекзит е записано, че рибарите от ЕС имат преходен период от пет години и половина, през който могат да ловят в британски води до 75% от количествата риба, улавяни в предишни години. След това квотите ще се определят година за година.  
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.