1. Начало
  2. Новини
  3. Аквакултури
  4. Европейски кораби ще ловят във водите на Габон

Европейски кораби ще ловят във водите на Габон

С новия протокол Европейският съюз получава и по-големи възможности да се бори с нелегалния улов

Комисията по рибарство в Европарламента одобри протокол, с който Европейският съюз удължава с пет години рибарското споразумение с Габон. В същото време Париж заплаши, че ще забрани на британски кораби да акостират на френска земя.
Споразумението между Европейския съюз и Габон дава право на 27 френски и испански кораба да ловят по 32 хиляди тона риба тон във водите на западноафриканската държава. Други съдове от ЕС ще имат правото да ловят риба и ракообразни, а в замяна Брюксел ще предоставя на Габон по 2 и половина милиона евро годишно под формата на финансова и техническа подкрепа.
 
С новия протокол Европейският съюз получава и по-големи възможности да се бори с нелегалния улов в онази част от Атлантическия Океан, която е под юрисдикцията на Габон. 
 
В същото време Париж засилва натиска срещу Великобритания относно правата на френски рибари да ловят в британски води. Заради все още неиздадените лицензи от страна на Лондон, Франция от 2 ноември забранява достъпа на кораба от Острова до определени свои пристанища. От министерството за морски въпроси съобщават, че в бъдеще всички британски кораби, които ловят във френски води, ще бъдат проверявани най-строго. Същото се отнася и за камионите, които потеглят от Франция към Обединеното кралство. Париж обмисля и допълнителни наказателни мерки. Една от тях е спирането на подаване на електричество за остров Джърси, намиращ се в Ламанша.
Британското правителство реагира остро и нарече френската заплаха "разочароваща и несъразмерна". Според Лондон Франция нарушава търговското споразумение между ЕС и Великобритания, както и други международни спогодби.
 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.