1. Начало
  2. Новини
  3. Аквакултури
  4. Германците консумират 1,14 млн. тона риба годишно

Германците консумират 1,14 млн. тона риба годишно

Според статистиката хората във Федералната Република отдават голямо значение на морските деликатеси

Все повече риба и морски деликатеси консумират жителите на Германия. През миналата година количеството се е увеличило от 14 на 14 килограма и половина на глава от населението, а като цяло е достигнало 1 милион и 140 хиляди тона. И докато тези продукти се готвят по-рядко у дома, то в заведенията за хранене са сред най-препочитаните.

Според статистиката хората във Федералната Република отдават голямо значение на морските деликатеси. Страната е сред водещите в Европа по консумация, като изостава само от държавите с много по-дълга брегова линия като Италия, Норвегия и Дания, или пък островните Великобритания и Ирландия. В тази подредба България заема едно от последните места с по-малко от 9 килограма годишно. Средното количество в световен мащаб е около 19 килограма.

През миналата година германските домакинства са похарчили рекордните 3 милиарда и 900 милиона евро за риба и морски дарове, което е ръст с 0,2 процента спрямо 2017-та. Това се дължи както на по-голямото потребление, така и на по-високите цени, коментират експерти. На особена почит е пушената сьомга, която през миналата година е била по-достъпна. При прясната риба челната позиция е за тихоокеанската треска, от която се произвеждат и повечето дълбоко замразени продукти, като рибени пръчици например. Следват сьомгата и рибата тон, а херингата е изпаднала на четвърто място, малко пред скаридите и другите ракообразни. 86 процента от консумираната в Германия риба идва от внос.

Потребителите купуват рибни продукти предимно в супермаркетите – 88 процента. Класическите магазини за риба имат пазарен дял от едва 4,5 на сто и играят маргинална роля в търговията. Най-много риба се консумира в провинциите с излаз към Северно и Балтийско море, където потреблението е между 5,5 и 6,5 килограма на човек. В южните провинции, далеч от морето, количеството пада до под 3 килограма годишно.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.