1. Начало
  2. Новини
  3. Аквакултури
  4. ИАРА предлага административните си услуги в електронен вид

ИАРА предлага административните си услуги в електронен вид

Целта е намесата на човешкия фактор да бъде максимално избегната

Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА) е сред първите, която ще предлага всичките си административни услуги, заявени в нейния регистър, в електронен вид. За инспекторите на Агенцията е създадено мобилно приложение, което да работи в реално време.

„Всяка административна услуга на ИАРА ще може да бъде заявена онлайн, в това число издаване на разрешителни, регистрации за аквакултурни стопанства, билети за любителски риболов и др. Това ще е възможно благодарение на мобилно приложение, което всеки ще може да използва. То е направено за улеснение на гражданите, като за тази услуга няма да се изисква електронен подпис. Целта е намесата на човешкия фактор да бъде максимално избегната“, коментира главен експерт Сашо Калъчев.

Той представи финала на ПРОЕКТ № BG14MFOP001-3.001-0026, „Разширяване на програмния обхват и надграждане на информационно-статистическата система на ИАРА, съгласно национални и европейски изисквания, както и въвеждане на електронни административни услуги“.

Срокът на изпълнение приключва на 01.04.2022 г.

Общата сума на инвестицията е 1 893 080 лв., от които 1 703 772 лв. финансиране от Европейския фонд за морско дело и рибарство и 189 308 лв. национално финансиране.

Проектът ще осигури разширяване функционалността на действащата информационно-статистическа система на ИАРА, чрез което ще се изпълнят изискванията на националното и европейското законодателство по отношение записването, съхранението, валидирането и прекия обмен на данни, свързани с рибарството и аквакултурите.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.