1. Начало
  2. Новини
  3. Аквакултури
  4. Ирландски кораби ще блокират руско учение в Атлантика

Ирландски кораби ще блокират руско учение в Атлантика

Регионът е богат на риба и рибарите се опасяват, че маневрите могат да заплашат морската екосистема

Ирландските рибари излизат на барикадите. Този път не в спор с колегите си от Великобритания, а срещу руския военен флот, който планира учение в Атлантическия океан.
 
Според предвижданията на руското военноморско командване учението трябва да се проведе във води, които са част от т.нар. изключително икономическо пространство на Ирландия, в рамките на 200 морски мили пред бреговете на острова. Регионът е богат на риба и рибарите се опасяват, че маневрите могат да заплашат морската екосистема. Затова те са готови да излязат с до 60 кораба, за да попречат на учението.
 
По думите на председателя на браншовия съюз на ирландските рибари протестът ще се състои в присъствието на плавателните съдове в региона. Той изтъква, че океанът е тяхното работно място и основа за техния поминък, затова колегите му не са съгласни подобни учения да се провеждат без тяхното съгласие. Несъгласни с руските намерения са и в правителството в Дъблин, а външният министър ги нарече "неприемливи".
 
От руското посолство в ирландската столица предупреждават, че "всеки опит да се попречи на учението ще се смята за безскрупулен и безотговорен акт, който може да застраши както военнослужещите, така и екипажите на рибарските кораби". Русия уверява, че маневрите няма да навредят на биологичното разнообразие в океана, изтъкна посланикът. По думите му в учението ще участват 3-4 кораба, които не представляват заплаха. 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.