1. Начало
  2. Новини
  3. Аквакултури
  4. Организации настояват ЕК да вземе мерки срещу китайски бракониери

Организации настояват ЕК да вземе мерки срещу китайски бракониери

Китайските риболовни кораби действат предимно в африкански води, пред бреговете на Гана, Мавритания или Кот Д’Ивоар

В Комисията в Брюксел постъпват все повече оплаквания от нарушения срещу европейските правила за рибарство, внасяни от неправителствени организации. Те настояват за санкции срещу Народната република, подобни на мерките, предприети наскоро от Съединените щати.
 
Според организацията „Океана“ Китай е ясен пример за държава, която има сериозен проблем с нелегалния улов, особено със своята флота за риболов в открито море, оперираща навсякъде по света. „Океана“ обвинява Европейската комисия, че се крие зад т.нар. Синьо партньорство, за да не предприеме мерки срещу тези нарушения.
Китайските риболовни кораби действат предимно в африкански води, пред бреговете на Гана, Мавритания или Кот Д’Ивоар, но и около Югоизточна Азия и Южна Америка. Неправителствените организации в Европа се опасяват, че много от тези кораби изключват своята система за идентификация, което ги прави невидими и улеснява нерегламентирания улов. От 2014 година насам Китай разполага с най-големия флот за далечен риболов – повече от 2700 съда, докато целият Европейски съюз има 260 кораба. Поръчано от Комисията по рибарство в Европарламента изследване стига до заключението, че в резултат на действията на Народната република се е стигнало до вреди за околната среда и намаляване на ресурсите в ущърб на местните общности.
 
В опит да прекрати тези практики, Вашингтон наложи персонални санкции срещу редица китайски риболовни компании, забранявайки да правят бизнес със Съединените щати и замразявайки техни активи. От санкциите за засегнати общо 157 кораба. Затова европейските неправителствени организации настояват Брюксел да последва този пример, прилагайки своя регламент за борба с нелегалния риболов, съществуващ от 2010 година насам. Такива санкции има срещу Камерун, Белиз, Камбоджа, Коморските острови, Гвинея и Шри Ланка.
Проблемът с Китай е, че Народната република след Норвегия е вторият най-голям доставчик на риба и морски дарове за Европейския съюз, с годишен износ на стойност над 1 милиард евро. 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.