1. Начало
  2. Новини
  3. Аквакултури
  4. Спор между Великобритания и Норвегия

Спор между Великобритания и Норвегия

Заради Брекзит Великобритания и Норвегия влязоха в остър спор за рибарството в Северно море. До изострените отношения между Лондон и Осло се стигна, след като двете страни не успяха да постигнат споразумение за достъп до крайбрежните води на другата държава.
 
В момента двата вида риба са по-близо до скандинавския полуостров, но през септември мигрират към Великобритания.
 
Затова сега норвежките рибари се опитват да хванат колкото се може по-големи количества, въпреки че отделните риби всъщност са прекалено малки. Затова министърът на рибарството в норвежкото правителство изрази своето недоволство и нарече развитието "директно следствие от излизането на Обединеното кралство от Европейския съюз".
 
След Брекзит Великобритания напусна и общата рибарска политика на Съюза, надявайки се по този начин да подкрепи собствената си рибарска икономика и да затрудни достъпа на рибари от Континента до своите води. В последствие се оказва, че този подход се превръща в бумеранг, тъй като уловената в британски води риба в повечето случаи не се консумира на Острова, а се изнася за Европейския съюз. Сега този износ е усложнен с новите търговски ограничения.
 
Напускайки Съюза, Великобритания вече не може свободно да упражнява рибарство в норвежките води, където най-добре се ловят треска и други видове, традиционни за английската трапеза.
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.