1. Начало
  2. Новини
  3. Аквакултури
  4. Водорасли унищожиха 4200 тона сьомга в Чили

Водорасли унищожиха 4200 тона сьомга в Чили

Снимка:

Подобен инцидент имаше и през 2016 година

Близо 4 200 тона сьомга бяха унищожени в чилийски аквакултурни стопанства. Причината са цъфтящи водорасли, отнели кислорода във водите на Тихия океан.
 
26% от световното производство на сьомга идват от Чили, след Норвегия южноамериканската страна е вторият най-голям доставчик на деликатесната риба на световния пазар. В Чили сьомгата се отглежда в огромни ферми, разположени в близост до бреговете на океана.
 
В повечето аквакултурни стопанства рибите се хранят със специални гранули. Неизядените от сьомгите гранули падат на морското дъно, където започват да гният и по този начин благоприятстват размножаването на водорасли. Те от своя страна извличат кислорода от водата и рибите буквално се задушават. При актуалния случай са засегнати 18 стопанства в южната част на Чили, съобщиха от правителствената служба за рибарство и аквакултури. 
 
Подобен инцидент имаше и през 2016 година, когато липсата на кислород доведе до смъртта на стотици хиляди риби с общо тегло 40 000 тона. Тогава беше установено, че в тихите заливи, в които са разположени садките, водата не циркулира достатъчно и затова се насища с карбамид и амоний, които засилват цъфтежа на водораслите. 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.