1. Начало
  2. Новини
  3. Аквакултури
  4. Зам. - министър Лозана Василева: Издадените билети за любителски риболов през миналата година са над 230 000

Зам. - министър Лозана Василева: Издадените билети за любителски риболов през миналата година са над 230 000

По проект реализиран по Програмата за морско дело и рибарство с европейски средства са закупени термокамери, прибори за нощно виждане и бинокли за инспекторите на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури

„Издадените билети за любителски риболов през миналата година са над 230 000 и броят им се увеличава всяка година, като през последните три години са нараснали с над 20 хил. Увеличава се и делът на издадените годишни билети за любителски риболов, като през 2019 година са издадени близо 1000 бр. повече спрямо предходната година“.

Това съобщи зам.-министърът на земеделието, храните и горите д-р Лозана Василева  по време на среща с представители на  Българска федерация по риболовни спортове. С представители на риболовни клубове от цялата страна се обсъдиха редът и условията за издаване на билети за любителски риболов, борбата с бракониерството, охраната и контролът на обектите за любителски риболов.

Д-р Василева информира, че по проект реализиран по Програмата за морско дело и рибарство с европейски средства са закупени термокамери, прибори за нощно виждане и бинокли за инспекторите на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури /ИАРА/. Оборудването осигурява възможност за извършване на проверки през тъмната част на денонощието и при влошени метеорологични условия. Одобрен е и проект по Програмата за надграждане на информационната система на ИАРА с възможност за издаване на електронен риболовен билет, включително създаване на мобилно приложение. Очаква се с реализирането на този проект да се подобри предоставяната услуга от ИАРА и съществено да се облекчи процедурата по издаване на билети за любителски риболов. Предвижда се проекта да се реализира в рамките на 2020 година.

Зам.-министър Василева увери представителите на риболовните сдружения, че Министерството на земеделието, храните и горите се стреми да осъществява постоянен контакт с неправителствените организации в областта на рибарството.

На събитието присъства и изпълнителният директор на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури доц. д-р Галин Николов.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.