1. Начало
  2. Новини
  3. Аквакултури
  4. Заместник-министър Събев: Предвидени са 6 милиона евро за компенсации на засегнатите оператори в рибарския сектор у нас от войната в Украйна

Заместник-министър Събев: Предвидени са 6 милиона евро за компенсации на засегнатите оператори в рибарския сектор у нас от войната в Украйна

Осмата годишна среща на Националната рибарска мрежа се провежда в гр. Пловдив

Предвидени са 6 милиона евро от Европейския фонд за морско дело и рибарство (ЕФМДР) за компенсации на засегнатите оператори в рибарския сектор у нас от войната в Украйна. В тази връзка очакваме да се обяви прием по Програмата за морско дело и рибарство 2014-2020 г. до края на месец ноември, но това е свързано с изпращане на заявление за изменение в програмния документ до ЕК и очаквано одобрение. Това заяви заместник-министър Георги Събев на Осмата годишна среща на Националната рибарска мрежа, която се провежда в периода 27-28 октомври 2022 г. в гр. Пловдив.

„Компенсациите са насочени към трите основни направления в сектора - за временно преустановяване на дейност за риболовни кораби, финансова помощ заради увеличени разходи в преработката, както и при аквакултурите“, обясни заместник-министърът. Той уточни, че се планира горната граница на компенсациите да е до 200 000 лв.

На срещата се обсъждат темите, свързани със социалното включване, добавяне на стойност и промотиране на териториите, както и предизвикателствата при планирането за следващия програмен период.

„Трябва да ползваме опита на други държави членки за оперативни решения и добри практики при прилагането на морската програма“, категоричен бе земеделският заместник-министър. По думите му след одобрение на българската Програма за морско дело, рибарство и аквакултури /2021-2027 г./ ще стартира подготвителна мярка за стратегиите по подхода Водено от общностите местно развитие в рибарските райони.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.