1. Начало
  2. Новини
  3. Автомобили за бизнеса
  4. DAF стана Камион на 2022 година

DAF стана Камион на 2022 година

Renault Kangoo Van и Mercedes-Benz Citan взеха наградата „Международен ван”

Престижните международни награди „Камион на годината”, „Иновации при камионите” и „Ван на годината” за 2022 година бяха връчени на българските представители и вносители на отличените марки на изискана гала-вечер в зала „Рейнбоу Плаза” в София. Отличията връчиха българските представители в международните журита, присъждащи наградите – Снежина Баджева, член на журито „Международен камион на годината” и Лъчезар Апостолов, член на журито „Международен ван на годината”.

Наградите „Камион на годината 2022”, „Иновации при камионите 2022” и „Ван на годината 2022” бяха обявени и връчени на производителите от президентите на съответните журита на специална церемония през ноември 2021 г. в Лион по време на международното изложение Solutrans 2021.

 

С приза „Международен камион на годината 2022” е отличено новото поколение камиони на DAF, включващо моделите XF, XG и XG+. През последните години DAF създаде гама камиони, която драстично подобрява аеродинамиката, горивната ефективност, активната и пасивната безопасност и комфорта за водача. Удължението на кабината отпред със 160 мм заедно с леко трапецовидната форма на кабината и заоблените странични ръбове позволяват да се постигне намаление на въздушното съпротивление с цели 19%. Със създаването на сериите XG и XG+, при които отзад дължината на кабината е с 330 мм повече, DAF въвежда на пазара един изцяло нов сегмент. Статуетка и плакет в България получи Георги Загоров, управител на „Турботракс България”, официален дилър на DAF за България.

 

Прототипът на тежкотоварен влекач с гориво водород, задвижван от двигател с вътрешно горене - DAF XF Hydrogen, стана носител на „Наградата за иновации при камионите 2022”. Журито на конкурса „Камион на годината” оцени подхода на DAF да се проучи още една възможност за алтернативно задвижване и преход към алтернативни горива, като същевременно гарантира нулеви емисии на CO2. Статуетка и плакет в България получиха Ян ван Кулен, директор търговски операции в DAF Trucks и Йохан Тейуизе, регионален мениджър на DAF.

Новото Renault Kangoo Van и новият Mercedes-Benz Citan, разработени в съвместно сътрудничество от Renault Group и Mercedes-Benz, бяха обявени за носители на наградата „Международен ван на годината 2022”. Международното жури присъди приза съвместно на новите Mercedes-Benz Citan и Renault Kangoo Van, които са резултат от дългогодишно ползотворно сътрудничество между двете компании. Иновативният ван Renault Kangoo, заедно с новия Mercedes-Benz Citan, бяха признати за най-добрите лекотоварни автомобили измежду 14 нови модела ванове, лансирани на пазара през последните 12 месеца. Със странична врата Open Sesame, осигуряваща отвор към товарното пространство с широчина 1,45 метра, новото Renault Kangoo Van дойде на пазара с едновременно интелигентна и практична иновация. Оборудването на Renault Kangoo Van включва още редица нови и интелигентни решения, насочени към функционалност, практичност, ефективност и комфорт, както и 12 нови асистиращи системи за сигурност и безопасност. Моделът се предлага с ефективни и екологични 1,3-литрови бензинови турбомотори и 1,5-литрови турбодизелови двигатели. Новото Renault Kangoo Van се произвежда в завода на марката в Мобеж, Франция. Статуетка и плакет получи Даниел Владев, бранд мениджър лекотоварни и електрически автомобили в Renault България.

 

 

При новия Mercedes-Benz Citan е вградена иновативната и оригинална за марката, инфотейнмънт система MBUX (Mercedes-Benz User Experience), която дава възможности за всеобхватна свързаност и за управление на функциите и системите на автомобила. Високото ниво на сигурност при Citan включва редица системи за сигурност и безопасност - асистент за вниманието на водача, активен спирачен асистент, асистент за обекти в сляпата зона, активен асистент за поддържане на лентата за движение и други. Наградата в България получи Александър Бабанин, изпълнителен директор на лекотоварни автомобили в „Силвър Стар”, генерален дистрибутор на Mercedes-Benz за България, за Mercedes-Benz Citan.

 

Снимки Българска Транспортна Преса

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.