1. Начало
  2. Новини
  3. Автомобили за бизнеса
  4. Соларни генератори ще зареждат електромобилите на Kia

Соларни генератори ще зареждат електромобилите на Kia

Дизайнът на системата осигурява и допълнително конвективно охлаждане на панелите през горещите летни дни

Електрическите модели на Kia ще зареждат енергия от изградената фотоволтаична инсталация в търговско-сервизния комплекс на „Киа България” на бул. „Цариградско шосе” 144 в София, която ще намали значително въздействието на вредни емисии.

Конструкцията за акумулиране на слънчева енергия беше завършена през месец март тази година и включва пет различни изложения на панелите. Така тя осигурява максимален и равномерен добив през целия ден, което съвпада с профила на консумация на автомобилния комплекс.

Специалното разположение на панелите осъществява комбиниран генериращ ефект, така че при зимни условия не се образува снежна покривка върху тях. Наличието на вертикално разположени панели гарантира работата на системата в периоди на снеговалежи и на замръзване. По този начин добивът на инсталацията през зимата е с около 30% по-висок от стандартно изпълнена система с едно изложение на панелите.

Kia Hypercharge 2
 

Дизайнът на системата осигурява и допълнително конвективно охлаждане на панелите през горещите летни дни. Инсталацията е снабдена със система за управление и мониторинг през интернет, като консумацията, производството и излишъкът могат да се визуализират на смартфон, таблет или компютър. Фотоволтаичната инсталация разполага и със система за управление на излишъка, който ще се пренасочва към разположените на територията на комплекса зарядни станции за електромобили.

 Kia Hypercharge 3
 

Инсталираната в комплекса зарядна станция с мощност 150 кВт от мрежата на Kia Hypercharge може да използва цялото електричество, полученото от соларните панели и да гарантира изцяло въглеродно неутрален процес при мобилността, както при производството, така и при ползването на енергията. Годишният добив на инсталацията може да осигури пробег от 1 000 000 км на стандартен електромобил.

Въвеждането в експлоатация на инсталацията заедно със зарядните станции, налични в комплекса, е в синхрон с все по широката гама електромобили, които Kia предлага на пазара. Така „Киа България” се превръща в една от водещите компании в прехода към използване на възобновяема енергия за зареждане на електромобили.

 

Снимки Киа България

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.