1. Начало
  2. Новини
  3. Биологично земеделие
  4. 35 милиона хектара площи в света са засети с органични култури

35 милиона хектара площи в света са засети с органични култури

Все повече органични продукти са търсени в цял свят въпреки икономическата криза


FiBL и IFOAM представиха най-новата статистика за органичното земеделие по света на BioFach 2010. Резултатите от изследването са събрани в книгата: „Светът на органичното земеделие: статистика и нови тенденции 2010”. Като добавка към главата, посветена на органичното земеделие, книгата съдържа напълно ревизирани доклади за появяващите се тенденции във всички географски райони, както и придружаваща информация по въпроси като стандарти, законодателство, дейности в областта на развитието на сътрудничеството и за две основни култури – кафе и памук. Изследването включва данни и достъпни таблици, многобройни илюстрации и графики. Повече данни ще бъдат предоставени по време на Органичен свят, който започва в средата на март 2010 г..

35 милиона хектара селкостопанска земя са удостоверени по органичните стандарти (данните са от края на 2008 г.) „В сравнение с 2007 г. са отчетени почти три милиона хектара повече – казва Хелга Уилер от FiBL (Изследователски институт за органично земеделие) - растежът е най-забележителен в Латинска Америка и Европа.” Има почти 1.4 милиона органични производители. Според Маркус Албенц, изпълнителен директор на IFOAM (Интернационална федерация за органично земеделие), все повече органични продукти са търсени на пазарите в цял свят въпреки икономическата криза. „Що се отнася до растежа на органичното земеделие в Южна Америка - добавя той – в органичното движение с особено задоволство приветстваме дребните производители от развиващите се страни. В последните години се уверихме, че преминаването към органично земеделие поддържа безопасността на храните, адаптирането към климатичните промени и запазването на биологичното разнообразие.”

Най-големият дял от световните площи с органични култури е в Океания (34.7%), следвана от Европа (23.4%) и Латинска Америка (23%). С обширните си пасища, Австрия продължава да е най-голямата удостоверена органична територия с 12 милиона хектара, следвана от Аржентина (4 милиона хектара) и Китай (1.9 милиона хектара). Световният пазар за органични продукти достигна стойности от над 50 милиарда долара през 2008 г., с голям обем продукция, консумирана в Северна Америка и Европа, съгласноОрганичен Монитор”.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.