1. Начало
  2. Новини
  3. Биологично земеделие
  4. Българските учени щели да докажат на Европа вредата от ГМО

Българските учени щели да докажат на Европа вредата от ГМО

Досега законът тотално забранявал експерименти в тази област

Отпадането на забраната за разпространение на ГМО била замислена, за да може българските учени да направят необходимите опити и да докажат вредата от мутантите пред Европа. С този аргумент екоминистърът Нона Караджова опита да защити скандалните промените в закона за ГМО, които предвиждат пълна либерализация на освобождаването на ГМО с научна и с търговска цел информира segabg.com.

"Тия опити са нужни на нашите учени, за да докажат пред ЕК, защото това е процедурата, че те са вредни и това трябва да правят нашите учени", заяви министърът пред Би Ти Ви. Досега законът тотално забранявал експерименти в тази област. А за да се прокара предпазна клауза в закона за вноса на даден хибрид, са нужни доказателства, че той вреди на здравето.

В държавите, които не допускат ГМО, се взема предвид мнението на световната наука и не е нужно вредата да се доказва от собствените експерти. Отделно от това почти всички наши учени от институтите към БАН, които бяха извикани от екоминистерството да консултират промените в закона, се изказаха ласкаво за ГМО. Не е ясно как изведнъж ще започнат да правят опити с обратната цел.

"Старият закон наистина забраняваше експерименти на открито. Но пък можеха да се правят изследвания в лабораторни условия. Ние настояваме експериментите да се извършват само в опитните полета на институтите, като се спазва 30-километровият буфер от "Натура 2000", уточни Светла Николова от екоорганизацията "Агролинк".

Преди броени дни ГЕРБ обещаха с отделно решение на парламента да наложат 5-годишен мораториум върху освобождаването в околната среда и отглеждане с всяка друга цел на ГМО на територията на България. Още същия ден от Брюксел обясниха, че никоя страна няма право да налага мораториум. И както сега се обяснява, че промените се правят, за да бъде синхронизирано законодателството ни с европейското, отново с Брюксел ще се оправдае бързото му отпадане.

От друга страна протестите срещу ГМО продължават. На 11 февруари е насрочен нов протест на майки и еколози, който вече ще е под надслов "Мораториумът за ГМО - пързалка за народа". "С протестите срещу ГМО се прави политическа спекулация, защото законът за храните бе приет през 2006 г. с подкрепата на БСП и ДПС, но там исканите сега забрани ги няма", посочи Караджова. Там обаче допустимият дял на такива организми в храните е само 0.9%. Докато сега ГЕРБ вдига допустимото съдържание на 3%. "От януари 2007 до юли 2009 г. всички представители на кабинета "Станишев" са гласували "за" вноса на ГМО", обяви тя.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.