1. Начало
  2. Новини
  3. Биологично земеделие
  4. Биогоривата не крият опасност за колите

Биогоривата не крият опасност за колите

Снимка:

От 1 март 2010 г. горивата трябва да съдържат минимум 2 % биосъставка

Няма опасност за двигателите на автомобилите при използване на гориво с биокомпонент, обясни министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков по време на днешния парламентарен контрол, цитиран от БТА. Смесените горива не изискват технологични промени и ремонти по превозните средства.

Безопасността при използването на биогорива се гарантирана чрез въвеждането на европейските и национални стандарти, утвръдени от Българския институт по стандартизация, уточни Трайков. Те предвиждат максимално съдържание на биокомпонент в дизеловото гориво от 7% , максимално съдържание на съдържащи кислород съединения в безоловните бензини - съответно етанол (5 %), метанол (3 %), изопропилов и изобутилов алкохол (10 %).

От 1 март 2010 г. горивата трябва да съдържат минимум 2 % биосъставка. Това беше заложено в промените в Закона за възобновяемите и алтернативните енергийни източници и биогоривата, приети миналия месец. Парламентът е предвидил толеранс от 2 месеца за производителите и дистрибуторите на бензини. Така най-късно през май на пазара трябва да има горива с органични съставки. Поетапната схема за увеличаването на биосъставката в горивата, заколожена в закона за ВЕИ, предвижда от 1 март 2011 г. делът й да достигне 4%. Смесването на течните горива с биосъставки стана задължително с приемането на законодателния пакет "Енергетика - климат" на Европейския съюз.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.