1. Начало
  2. Новини
  3. Биологично земеделие
  4. Биологични производители в САЩ призовават Министерство на земеделието да засили прозрачността в управлението

Биологични производители в САЩ призовават Министерство на земеделието да засили прозрачността в управлението

Представители на корпоративния агробизнес са получили непропорционално влияние върху изготвянето на правила в Американското министерство на земеделието

В ход за защита на растящото органично земеделие от незаконно корпоративно влияние, водеща органична група пусна писмо, призоваващо Министерството на земеделието в САЩ да сътрудничи с органичнитe общности на предстоящите срещи в NOSB (Борд на националните органични стандарти). Институт Cornucopia, както и други защитници на органичното производство, отдавна се опасяват, че представители на корпоративния агробизнес са получили непропорционално влияние върху изготвянето на правила в Американското министерство на земеделието. "По време на администрацията на Буш бяхме свидетели на тъпа политика в най-лоша светлина по време на работната среща за назначавaне в NOSB", каза Уил Фантл, от борда на директорите на Cornucopia. В един от случаите, служител на General Mills е номиниран да запълни място в борда, което Конгресът беше предназначил за  представител на потребителите. "Злоупотреби от този вид са отблъскващи за биологичната общност и, разбира се, представляват предателство към духа и правилата на Акта за производство на органични храни,  закон, приет от Конгреса, който дава права на органа USDA да контролира индустрията", добави г-н Фантл.

Въпреки че Cornucopia и други независими наблюдатели на промишлеността са предимно доволни от новата посока, която администрацията на Обама е поела при назначаването на персонала на Националната органична програма, в отговор на критики за последните етични пропуски в управлението, включително скорошен одит от страна на Офиса на главната инспекция, не всички заинтересовани страни са доволни от процеса на номинации и назначаване в NOSB. През 2009 г., за първи път администрацията на Американското министерство на земеделието посочи имената на нови членове на NOSB, те продължиха политиката на администрацията на Буш за запазване тайната на номинациите и на свързаните с тях предприятия или организации, за които работят или които представляват. Някои в органичната общност смятат, че липсата на откритост в процеса на назначаване доведе до някои важни грешни стъпки, които са накърнили доверието в съвета и неговата работа. "Поддържане тайната на номинираните кандидати и техните филиали повдига въпроси за процес, който е удар в лицето на органичните принципи", заяви Ребека Гудман, сертифициран органичен млекопроизводител от Wonewoc, Уисконсин.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.