1. Начало
  2. Новини
  3. Биологично земеделие
  4. Биологичните производители в Африка се възползват от международните пазари

Биологичните производители в Африка се възползват от международните пазари

Близо 5000 земеделски производители от Западна Африка вече могат да се възползват от нарастващата популярност на органичните храни

Пазарът на биологични продукти и справедлива търговия в развитите страни се очаква да нараства през следващите три години с около 5% до 10% годишно, предлагайки нови възможности за дребните земеделски производители от бедните страни, според ФАО  ( Организация за храни и земеделие към ООН ). Близо 5000 земеделски производители от Западна Африка вече могат да се възползват от нарастващата популярност на органичните храни в развитите страни благодарение на $ 2,4 милиона, обезпечени по  програмата ФАО, подкрепена от Германия, която им помогна да отговорят на необходимите изисквания за сертифициране. Проектите на ФАО в Буркина Фасо, Камерун, Гана, Сенегал и Сиера Леоне помогнаха на  групи фермери и дребни износители да преодолеят предизвикателствата и да се възползват от изгодните пазари. Те са увеличили своите технически умения и подобрили качеството на продуктите, което от своя страна е дало възможност на земеделските производители да получат сертифициране за органична и справедлива търговия . "Някои групи фермери никога  не са изнасяли продукти преди, в най-добрия случай са ги предлагали на ниска цена на местния пазар . Повечето от тях бяха на много ниско ниво по отношение на институционалните си и технически възможности, както и на финансови ресурси"- казва Паскал Лиу, търговски икономист на ФАО. "Сега повечето от групите имат правен статут,  срещат се редовно, поддържат регистри и се състоят от реални членове, които плащат такси."

Проектът фокусира върху всички етапи по веригата на доставките - от производството, събиране на реколтата и опаковане до сертифициране и маркетинг. Съществената част на проекта е да покрие скъпата цена на сертифициране в периода на преход и да подкрепи създаване на по-добри хигиенни условия, за да се съобразят с високите международни стандарти за качество. "Проектът помогна на местните фермери, които обикновено очакват пряка финансова помощ от институциите, за да проявят по-активно отношение. Тяхното икономическо състояние и самочувствието определено се подобриха, тъй като вече могат да продават своите продукти на международните пазари на много по-добри цени - нещо, за което не можеха дори и да мечтаят до преди само три години " - казва Лиу Паскал. В Гана, например, около 30 дребни производители на ананаси успяха да увеличат продажбите си от 26 до 116 тона, след като получиха биологично сертифициране.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.